Penjagaan Ayah

Penjagaan Ayah

Oleh Babysits
4 min dibaca

Bagaimana anda menggambarkan ayah anda? Adakah dia seorang yang kuat, penyayang, baik? Apabila kita semakin tua, pandangan kita mungkin akan berubah. Sebagai seorang kanak-kanak, anda mungkin ingat yang ayah anda seseorang yang menyeronokkan, dan bukan seorang yang serius. Merenungkan masa lalu mampu menceritakan kisah yang lain. Adakah kita meremehkan ayah kita? Adakah mereka hanya “penolong” dan “pelawak” keluarga? Pada zaman sekarang, peranan ayah yang moden sudah berubah. Perubahan dalam peranan ini mampu menyebabkan keresahan di kalangan ayah-ayah kerana ia akan buat mereka keliru dengan apa yang mereka boleh buat untuk peranan baru ini.

*Sebelum membaca artikel ini, kami mahu memberitahu anda yang keluarga bukan sahaja terdiri daripada seorang mak dan ayah. Sama ada keluarga terdiri daripada seorang mak dan ayah, 2 mak, 2 ayah, seorang ibu atau ayah tunggal atau kombinasi yang lain sama sekali - sebuah keluarga adalah unit yang dibentuk dengan sokongan, perpaduan dan, yang paling penting, kasih sayang. Kami mahu menjelaskan setiap jenis keluarga dan ibu bapa dengan artikel ini.

Dinamik keluarga telah berubah, peranan ibu bukan lagi untuk duduk di rumah dan mengemas, memasak di mana ayah pula keluar bekerja. Dalam banyak kes, kedua-dua ibu bapa keluar bekerja, maka, peranan ibu bapa mesti dikongsi bersama. Sebuah keluarga yang ada dua ibu bapa yang bekerja menghantar mesej yang positif, menunjukkan kerjasama dan peranan yang sama rata. Ayah yang moden hari ini perlahan-lahan menukar stereotaip Ayah di seluruh dunia.

Ianya bukan lagi kebiasaan hari ini untuk balik ke rumah dan mengharapkan makan malam sudah disediakan dan anak-anak anda sudah mandi dan bersedia untuk tidur. Ayah sekarang perlu memainkan peranan yang lebih penting dan belajar secara perlahan-lahan untuk menjadi “ayah yang hebat” di dalam masyarakat hari ini.

being a dad

Rutin pagi dengan ayah

Rutin pagi jarang seronok, tiada ibu bapa atau kanak-kanak yang mahu meninggalkan katil yang selesa untuk pergi ke kerja atau sekolah. Ibu bapa harus bergilir-gilir menjadi jam loceng. Bagi pasangan anda beberapa minit lebih untuk tidur apabila ayah bangunkan anak-anak. Ayah boleh membuat rutin bersedia untuk sekolah menyeronokkan dengan membuat permainan supaya anak-anak seronok untuk bermula hari mereka.

Siapa cakap ayah tak boleh masak?

Ada ramai chef lelaki yang terkenal di seluruhdunia. Jadi lebih kreatif semasa menyediakan makanan tengahari untuk anak-anak. Anak-anak selalunya makan dengan mata mereka, jadi buat makanan mereka nampak menarik dan sedap. Tambah elemen kejutan kepada bekal makanan tengah hari mereka, supaya mereka teruja yang ayah telah menyediakan makan tengah hari mereka.
Sebagai contoh, anda boleh buat snek ini dengan Minions untuk masa makan tengah hari yang seronok, sedap dan berkhasiat untuk anak-anak anda:
Snack for kids

Hari Ayah

Kadangkala, ayah adalah pencari nafkah dan tulang belakang utama keluarga. Dalam kes ini, ayah-ayah patut mengambil masa dari kerja untuk meluangkannya bersama anak-anak. Memberi pasangan anda masa untuk berehat dari kehidupan keluarga yang sibuk. Ayah boleh menggunakan peluang ini untuk merapatkan hubungan dengan anak-anak dan membuktikan yang ayah-ayah mampu menjadi seorang yang seronok dan bertanggungjawab.

Rutin masa tidur ayah

Waktu tidur selalunya adalah masa yang bagus untuk meluangkan masa dengan anak-anak. Ayah suka menidurkan anak-anak dan bercerita dengan mereka. Ayah yang hebat tidak perlu membaca dari buku cerita, mereka boleh menjadi kreatif dengan bercerita tentang suatu pengembaraan yang berlaku pada zaman kanak-kanak mereka. Anak-anak suka mendengar cerita-cerita tentang Ibu bapa mereka semasa mereka masih muda.


Ayah-ayah boleh berasa gementar dengan peranan baru mereka sebagai ibu bapa. Oleh kerana masyarakat telah berubah sejak zaman kanak-kanak mereka, ia susah untuk mencari bimbingan pada zaman sekarang. Malah, ibu bapa mereka sendiri tidak ada pengalaman dengan unit keluarga yang moden dan baru, kerana mereka membesar dalam persekitaraan yang lebih tradisional. Sekarang kedua-dua ibu bapa mempunyai kebebasan untuk mengambil mana-mana peranan yang mereka mahu. Ia penting untuk ada unit keluarga yang berbeza, di mana kedua-dua ibu bapa adalah pasangan yang setara.

Kami tahu bahawa kebanyakkan ayah tidak mampu untuk meluangkan masa kerana kerja, tetapi dengan cadangan di atas, anak-anak anda akan mengingati anda sebagai seorang ayah yang hebat!

Sertai Komuniti Pengasuh!

Daftar secara percuma