Mencari penjagaan kanak-kanak pada waktu kecemasan

Mencari penjagaan kanak-kanak pada waktu kecemasan

Oleh Babysits
7 min dibaca

Sukar untuk mencari penjagaan anak pada saat-saat terakhir. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa sumber hebat untuk menyokong anda jika anda memerlukan penjagaan kanak-kanak dengan segera. Ketahui lebih lanjut tentang penjagaan kanak-kanak pada waktu kecemasan, bagaimana dan di mana untuk mencari pengasuh dan nannies pada saat-saat kecemasan.

Bila/mengapa anda memerlukan penjagaan kanak-kanak pada waktu kecemasan

Kecemasan boleh berlaku pada bila-bila masa dan tiba-tiba anda memerlukan seseorang untuk menjaga anak anda. Terdapat pelbagai sebab yang boleh menyebabkan situasi kecemasan, contohnya :

Situasi di mana anda memerlukan penjagaan kanak-kanak pada waktu kecemasan

  • Bekerja lambat atau perlu menghadiri mesyuarat pada saat-saat terakhir
  • Pembatalan majlis yang patut dihadiri anak anda atau apabila mereka dihantar pulang lebih awal dari sekolah
  • Pengasuh biasa anda (atau nanny) tidak dapat mengasuh pada waktu kecemasan

Ibu bapa yang teratur juga mungkin tidak dapat mengelakkan situasi kecemasan. Oleh itu, ianya berfaedah untuk memikirkan tentang penjagaan kanak-kanak sekarang dan bersedia sebelum sebarang kecemasan berlaku.

Terdapat banyak sumber dan tempat di mana penjagaan kanak-kanak semasa kecemasan boleh didapati. Ianya terpulang kepada anda untuk memilih penjagaan yang terbaik dan sesuai untuk keluarga anda.


How to find last minute childcare, thinking

Bagaimana untuk mencari/mengaturkan penjagaan kanak-kanak semasa kecemasan

Ianya lebih baik jika anda boleh mengaturkan pengasuh di saat-saat terakhir dengan lebih terdahulu! Walau bagaimanapun, ia berfaedah untuk mengetahui siapa yang boleh anda hubungi jika anda memerlukan bantuan semasa kecemasan.

Berikut adalah tempat yang berpotensi untuk mencari penjagaan kanak-kanak semasa kecemasan :

Anda atau pasangan anda : Berada di rumah ketika penjagaan kecemasan diperlukan

Cara ini sesuai digunakan semasa penjagaan kanak-kanak diperlukan pada waktu kecemasan. Jika salah seorang ibu atau bapa mempunyai fleksibiliti untuk contohnya, bekerja dari rumah atau berada di rumah untuk menjaga anak-anak mereka, keperluan untuk penjagaan anak-anak semasa kecemasan boleh ditangani dengan cepat walaupun pada saat-saat terakhir. Tetapi, cara ini tidak dapat digunakan jika ibu bapa sibuk pada masa yang sama atau kedua-dua mereka diperlukan pada masa kecemasan. Jadi, anda perlu meminta pertolongan dari ahli keluarga yang lain sebagai alternatif.

babysitter grandparents

Meminta keluarga untuk mengasuh pada masa kecemasan

Ahli keluarga terdekat yang lain boleh menjadi sumber bantuan yang hebat untuk penjagaan kanak-kanak semasa kecemasan. Adakah anda mempunyai saudara-mara yang tinggal berhampiran? Datuk atau nenek, mak cik atau pak cik yang boleh membantu menjaga anak-anak anda? Pastikan anda fikirkan tentang jadual mereka, pilihan dan jangkaan mereka apabila meminta pertolongan. Mereka mungkin tidak kisah untuk membantu sekali-sekala, tetapi ia mungkin lebih sukar untuk dikendalikan sekali setiap minggu.
Sesetengah ahli keluarga anda mungkin akan rasa gembira untuk melakukannya tanpa sebarang bayaran manakala ada yang lebih selesa menerima bayaran. Jadi, bincangkan dengan teliti sebelum anda mengatur ahli keluarga anda untuk penjagaan kanak-kanak.

babysitter friends

Kawan-kawan yang boleh membantu mengasuh

Seperti ahli keluarga yang berdekatan, kawan-kawan anda juga boleh menjadi sumber penjagaan kanak-kanak pada waktu kecemasan. Sama seperti ahli keluarga, pastikan anda fikirkan tentang jadual, pilihan dan jangkaan mereka apabila meminta pertolongan. Kawan-kawan anda juga mungkin selesa menerima bayaran untuk penjagaan kanak-kanak pada waktu kecemasan.

babysitter

Pengasuh on-call atau pengasuh saat terakhir sebagai sumber penjagaan kanak-kanak pada waktu kecemasan

Anda boleh bergantung pada pengasuh untuk membantu anda dengan penjagaan kanak-kanak pada saat-saat terakhir Terdapat pengasuh, nannies dan penjagaan lain-lain yang menyediakan servis seperti ini pada waktu kecemasan. Anda boleh menghubungi pengasuh atau penjaga kanak-kanak pada saat terakhir kerana mereka menyediakan perkhidmatan yang khusus untuk waktu kecemasan dan keperluan anda. Tetapi, anda disarankan untuk
memilih dan menyenaraikan pengasuh terlebih dahulu, adakan janji temu pengenalan pertama supaya permintaan anda pada waktu kecemasan dapat dijangkakan oleh pengasuh dan pengasuh dapat memenuhi keperluan penjagaan kanak-kanak yang diperlukan oleh keluarga anda.

Anda boleh mengatur nanny atau penjaga kanak-kanak yang lain melalui cara yang sama.


Jenis penjagaan kanak-kanak semasa kecemasan

Pengasuh/nanny pada saat terakhir

Seorang pengasuh yang dapat bekerja pada saat terakhir selalunya agak fleksible dan boleh mengasuh apabila anda memerlukan pengasuh.

Pengasuh/ nanny 'On call'

Seorang pengasuh atau nanny 'on call' adalah seseorang yang anda sudah aturkan terlebih dahulu untuk mengasuh semasa anda memerlukan mereka pada masa yang ditentukan oleh anda.

Pengasuh/nanny gantian

Seorang pengasuh pengganti adalah sama dengan seorang pengasuh atau nanny on-call. Dalam situasi ini, ia adalah seorang pengasuh yang anda sudah berbincang dengan terlebih dahulu dan mereka pula bersedia mengasuh anak-anak anda mengikut keperluan anda. Pengasuh gantian anda sedar bahawa mereka akan dipanggil apabila pengasuh harian/biasa anda tidak dapat hadir.

Jangkaan apabila menempah seseorang untuk penjagaan kanak-kanak semasa kecemasan

Seperti yang kami nyatakan, ianya penting untuk memikirkan tentang jangkaan orang lain apabila anda berbincang tentang penjagaan kanak-kanak semasa kecemasan.

Jangkaan upah/gaji

Apabila berbincang tentang penjagaan kanak-kanak semasa kecemasan dengan rakan-rakan atau keluarga anda, pastikan anda berbincang dengan mereka tentang jika mereka menjangkakan apa-apa bayaran untuk menyediakan penjagaan semasa kecemasan untuk anda.

Tetapi, secara amnya, apabila menempah seorang penjaga kanak-kanak, anda perlu mengambil kira upah atau jangkaan gaji yang mungkin berlainan kerana penjaga kanak-kanak ini boleh menyediakan penjagaan pada saat-saat terakhir tanpa notis terdahulu berbanding pengasuh biasa yang selalunya mengasuh mengikut jadual yang sudah dibincangkan.

Unutk pengasuh yang fleksible dan tersedia untuk mengasuh dalam masa yang terdekat tanpa notis, kemungkinan besar anda perlu membayar kadar setiap jam yang lebih tinggi (berbanding seseorang yang mengasuh mengikut jadual). Pendek kata, penjagaan kanak-kanak pada waktu kecemasa biasanya lebih mahal daripada penjagaan kanak-kanak pada hari biasa.

Ini kerana, pilihan untuk penjagaan kanak-kanak mungkin terhad dan pengasuh mungkin perlu berusaha untuk mencari masa di dalam jadual mereka untuk mengasuh pada masa yang lebih fleksibel untuk anda dan pada notis yang pendek.

Pay expectations

Fleksibiliti dan jadual

Fleksibiliti dan jadual pengasuh kecemasan adalah sesuatu yang perlu anda bincangkan apabila anda memberi jangkaan anda kepada pengasuh. Jika anda mempunyai idea yang baik tentang masa yang anda mungkin memerlukan penjagaan kanak-kanak pada saat terakhir, ia boleh membantu pengasuh anda dengan masa mereka di mana mereka boleh bersedia dengan lebih baik apabila mereka mungkin diperlukan oleh anda. Tambahan pula, jika anda masih lagi ragu-ragu sama ada pengasuh biasa anda boleh atau tidak mengasuh, anda disarankan untuk meminta mereka menyimpan slot masa tertentu sebagai terbuka, sekiranya anda memerlukan servis mereka.

Adakah anda secara konsisten, memerlukan penjagaan kanak-kanak pada waktu kecemasan atau pada saat-saat terakhir? Anda mungkin perlu menimbangkan untuk mempunyai seorang pengasuh atau nanny yang menerima bayaran penahan sebagai contoh. Dengan itu, anda boleh membayar amaun yang kecil secara kerap supaya anda boleh memanggil mereka sekiranya anda memerlukan pengasuh pada waktu kecemasan.

Flexibility and schedule

Penjagaan Kanak-Kanak semasa Kecemasan di Babysits

Di Babysits, anda boleh menemui penjagaan kanak-kanak yang sesuai untuk keluarga anda, termasuk penyediaan untuk sebarang penjagaan kanak-kanak semsa kecemasan! Anda boleh mencari pengasuh dan nannies yang sesuai untuk keperluan kecemasan anda terlebih dahulu. Atau anda juga boleh mencari pengasuh, nanny dan penjaga kanak-kanak harian

Anda juga boleh mencari seorang pengasuh pada saat terakhir di Babysits. Dalam situasi ini, kami menyarankan anda mencari pengasuh yang mempunyai rujukan dan ulasan yang terbaik, yang aktif baru-baru ini dan mempunyai kadar tindak balas yang pantas (anda boleh mengisih dan melihat maklumat ini semasa mencari pengasuh). Jangan lupa untuk melihat Supersitters, kami yang sudah pun memenuhi kriteria ini!


Kami berharap bahawa artikel ini dapat membantu anda bersedia untuk perkara yang tidak dijangka dan boleh menjadikan penjagaan kanak-kanak semasa kecemasan lebih mudah!

Jika anda sedang mencari penjagaan kanak-kanak yang sesuai untuk keluarga anda, lihat semua pengasuh kami melalui pautan ini.

Untuk membaca lebih banyak lagi tips dan informasi, lihat tips untuk ibu bapa di sini!

Sertai Komuniti Pengasuh!

Daftar secara percuma