Stereotaip Ayah: Apakah mereka?

Stereotaip Ayah: Apakah mereka?

Oleh Babysits
4 min dibaca

Adakah anda merasakan yang stereotaip seorang ayah telah berubah sejak baru-baru ini? Mengikut budaya yang berbeza-beza, ia ketara yang pandangan masyarakat tentang perbezaan diantara mak dan ayah telah berubah. Sekarang, kedua-dua ibu bapa adalah pasangan adil dan sama dalam membesarkan anak-anak mereka. Walaubagaimanapun, ayah-ayah masih percaya bahawa masyarakat menganggap bahawa mereka tidak sepenting mak.

*Sebelum membaca artikel ini, kami mahu memberitahu anda yang keluarga bukan sahaja terdiri daripada seorang mak dan ayah. Sama ada keluarga terdiri daripada seorang mak dan ayah, 2 mak, 2 ayah, seorang ibu atau ayah tunggal atau kombinasi yang lain sama sekali - sebuah keluarga adalah kesatuan yang dibentuk oleh sokongan, perpaduan dan, yang paling penting, kasih sayang dan cinta. Kami mahu menjelaskan setiap jenis keluarga dan ibu bapa dengan artikel ini.

Babysits ambil berat tentang semua ayah di seluruh dunia! Kami tanya pendapat mereka tentang bagaimana mereka melihat diri sendiri sebagai ibu bapa berbanding dengan bagaimana cara masyarakat melihat mereka. Kami telah melakukan soal selidik dengan ayah-ayah dari 30 negara yang berbeza. Ia menarik untuk mendengar pendapat mengikut budaya yang berbeza-beza di seluruh dunia untuk melihat perbezaan dan persamaan dalam isu ini. Fokus utama kami adalah ayah kepada remaja dan kanak-kanak kecil untuk mendengar pendapat ayah generasi baru, kerana masyarakat telah melalui perubahan yang besar sejak peranan tradisi seorang ayah.

Melalui penyelidikan kami, matlamat utama kami adalah untuk mengetahui:

  • Pandangan masyarakat tentang ayah
  • Pandangan ayah tentang diri sendiri

stereotypes of dads

Pandangan masyarakat tentang ayah

Ia menarik untuk menganalisis pandangan masyarakat, terutamanya diantara negara-negara. Dari survey ini, kami boleh menyimpulkan tiga isu utama:

  • Ayah dinilai secara negatif. Ini disebabkan oleh kebiasaan sosial, seperti cuti bersalin dan pengaruh media, yang memberi perhatian kepada idea seorang ayah yang tidak berkomited dan seorang mak yang hanya menjadi suri rumah;

  • Masyarakat mempunyai jangkaan yang rendah untuk ayah; mereka melihat mak sebagai pengajar utama, meletakkan ayah di tempat kedua, kerana mereka lebih kepada bekerja keras dan tidak meluangkan masa yang mencukupi bersama anak-anak mereka;

  • Masyarakat menggambarkan ayah sebagai seorang yang pemberi nafkah dan pelindung, suatu penerangan yang tidak memberikan kami pemahaman sepenuhnya dalam peranan seorang ayah. Adakah ayah juga menilai diri sendiri dengan cara yang sama?

Pandangan ayah tentang diri sendiri

Pandangan ayah sebenarnya berbeza dari pangangan masyarakat:

  • Walaupun mereka mempunyai cara yang berbeza dalam membesarkan anak, mereka masih rasa mereka penting. Ayah merasakan yang kedua-dua ibu bapa perlu terlibat dalam mendidik anak-anak mereka. Setiap ibu bapa menambahkan sesuatu yang bernilai kepada pembesaran anak-anak mereka. Gabungan ibu bapa dalam cara mendidik anak-anak mampu melengkapkan antara satu sama lain dan menambahkan kebaikan kepada pembesaran kanak-kanak.

  • Perbezaannya bukanlah dalam menjadi seorang lelaki atau perempuan,ia bergantung kepada personaliti. Jelas seorang ibu akan ada pertalian yang berlainan dengan anak tersebut, kerana dia membesarkan anaknya dalam perut selama sembilan bulan. Tetapi ayah juga mampu melahirkan pertalian yang kuat dengan anak mereka, ia mungkin berbeza tetapi tahap pentingnya adalah sama.

  • Masyarakat menggambarkan seorang ayah terutamanya sebagai pemberi nafkah utama keluarga; imej tradisional seorang ayah adalah seseorang yang keluar pergi kerja untuk memastikan keluarga mereka sentiasa terjaga dari segi makanan yang mencukupi dan rumah yang selamat. Maknya pula digambarkan sebagai seseorang yang duduk di rumah menjaga anak. Walaubagaimanapun, ayah pada hari ini merasakan bahawa ini adalah imej yang ketinggalan zaman. Pada zaman sekarang, kedua-dua ibu bapa bekerja , kerana dua gaji diperlukan untuk membesarkan seorang anak secara selesa (ia seperti suatu percanggahan, bukan);

  • Masyarakat menggambarkan ayah sebagai seorang yang garang; Sebaliknya, ayah melihat diri mereka sebagai ibu bapa yang bertanggungjawab, tersedia, dipercayai dan memberi penuh perhatian. Seorang ayah sentiasa akan menjaga anak-anaknya, membantu mereka dengan masalah di sekolah, apabila mereka ingin menonton kartun kegemaran mereka, apabila mereka perlu mengajar bagaimana untuk naik basikal, dan banyak lagi.


Mungkin mereka tidak sempurna, tetapi mak juga sama! Tiada yang betul atau salah apabila membesarkan sebuah keluarga. Jangan salahkan diri sendiri jika anda perlu bekerja keras dan tak mampu meluangkan masa dengan anak anda. Kami percaya bahawa peranan yang diberikan oleh masyarakat tidak wujud lagi, semua orang berbeza, anda istimewa kepada anak-anak anda sendiri. Mereka akan sentiasa sayangi anda dan satu hari nanti mereka akan memahami semua pengorbanan yang anda telah lakukan demi mereka.