Kontrak Nanny/Pengasuh: Contoh Templat

Kontrak Nanny/Pengasuh: Contoh Templat

Oleh Babysits
4 min dibaca

Adakah anda memerlukan kontrak pekerjaan untuk nanny atau pengasuh anda? Gunakan templat percuma Babysits dan pelajari segalanya tentang kontrak pengasuh.

Adakah anda sedang mencari lebih banyak maklumat tentatng kontrak pengasuh dan nanny? Baca artikel di bawah! Atau anda mahu terus melihat contoh kontrak? Tatal ke bawah artikel ini atau klik di sini!

Perlukah anda mempunyai kontrak pengasuh atau nanny?

Soalan pertama yang lazim ditanya oleh ibu bapa (dan penjaga kanak-kanak) ialah, "Adakah saya memerlukan kontrak?"

Jawapan kepada soalan ini adalah.. Ia terpulang kepada situasi anda! Contohnya, jika anda menempah ahli keluarga anda untuk mengasuh atau menjaga anak anda, ianya bukan suatu kebiasaan untuk membuat kontrak.

Walau bagaimanapun, dalam mana-mana situasi, kontrak antara ibu bapa dan penyedia penjagaan kanak-kanak adalah cara penting untuk melindungi kedua-dua pihak dengan memberi penjelasan yang baik mengenai jangkaan dan perjanjian yang khusus.

Apakah informasi yang patut disertakan di dalam kontrak pengasuh atau nannny?

Kontrak pengasuh atau nanny perlu memberi penjelasan yang baik mengenai jangkaan dan perjanjian yang khusus tentang pekerjaan tersebut.

Jangkaan dan perjanjian di dalam kontrak ini boleh merangkumi perkara berikut :

  • Tugasan/Tanggunjawab
  • Perjanjian gaji
  • Peraturan am (Peraturan di rumah)
  • Tempoh pekerjaan
  • Apa yang perlu dibuat semasa kecemasan
  • Penyelesaian perjanjian

Pelajari tentang maklumat spesifik yang boleh disertakan di dalam kontrak anda

Tugasan/ Tanggungjawab di dalam kontrak pengasuh/nanny

Di bahagian ini di dalam kontrak, anda boleh menjelaskan dengan teliti apakah tanggungjawab utama pengasuh atau nanny.

Contohnya, apakah tugasan yang perlu mereka lakukan, seperti manjaga anak-anak, menyuap mereka, membersihkan alat permainan mereka, membantu mereka dengan kerja sekolah, dan lain-lain.

Jika pengasuh/nanny akan bekerja dengan jadual yang tetap, anda juga boleh memasukkan perkara ini di dalam kontrak anda. Contohnya, jika mereka akan mengambil anak anda dari sekolah pada masa yang tetap dan akan menjaga mereka sehingga ibu bapa pulang dari kerja.

Sertakan semua jangkaan anda mengenai tempoh masa yang diperlukan setiap minggu dan masa tertentu yang anda mungkin akan perlukan mereka.

Perjanjian Gaji

Di sini, anda patut sertakan kadar gaji yang anda sudah tentukan dengan pengasuh atau nanny. Anda juga patut menjelaskan dengan teliti bila mereka akan menerima bayaran gaji mereka. Adakah mereka akan menerimanya selepas setiap tempahan atau janji temu, setiap minggu, dua minggu sekali, dan lain-lain.

Di sini anda juga boleh membincangkan jangkaan anda jika anda meminta mereka bekerja lebih masa atau di luar masa yang ditetapkan.

Ia juga penting untuk berbincang tentang situasi di mana anda akan membayar mereka dengan gaji lebih, semasa janji temu atau semasa hari cuti.

Peraturan am

Di sini, anda patut menyertakan semua peraturan am yang pengasuh anda patut ikuti. Contohnya, adakah anak-anak dibenarkan untuk menonton tv, apakah snek yang boleh mereka makan, di mana mereka dibenarkan untuk masuk di dalam rumah dan apa yang mereka boleh gunakan. Ini boleh termasuk apa sahaja yang anda fikirkan penting, yang anda ingin menjelaskan di dalam kontrak untuk dipersutujui oleh pengasuh atau nanny.

Perancangan kecemasan

Jika anda ingin pengasuh bertindak balas dengan cara tertentu dalam situasi yang berbeza, anda boleh menyertakannya di dalam kontrak. Ini mungkin melibatkan perkara yang perlu dilakukan sekiranya sebarang kecemasan, sakit dan lain-lain lagi

Tempoh pekerjaan

Di sini, anda harus menyertakan bila kontrak akan berkuat kuasa. Anda boleh memasukkan tarikh mula, bila mereka dijangka mula bekerja. Jika anda mempunyai idea tentang berapa lama anda akan memerlukan perkhidmatan nanny atau pengasuh, anda juga boleh memasukkannya di sini. Contohnya jika anda memerlukan pengasuh/nanny sepanjang tahun, anda boleh memasukkan tarikh ini sebagai tarikh tamat. Atau anda juga boleh menulis mengenai terma lanjutan kontrak.

Menamatkan atau menukar perjanjian

Dalam kontrak pengasuh/nanny, anda harus menyertakan bahagian tentang apa yang akan berlaku jika terdapat sebarang perubahan pada penamatan kontrak. Ini termasuk, dalam situasi mana anda boleh menamatkan kontrak dan tempoh notis yang perlu diberi kepada pengasuh atau nanny sebelum menukar atau menamatkan kontrak.

Templat Kontrak Pengasuh/Nanny

Berikut adalah templat kami untuk kontrak pengasuh/nanny! Jangan ragu-ragu untuk memuat turun atau menyesuaikannya mengikut kehendak anda.

Ingat bahawa ini hanyalah suatu garis panduan dan tidak dimaksudkan sebagai nasihat undang-undang yang khusus. Jika anda tidak pasti tentang Kontrak, anda sentiasa boleh berunding dengan penasihat undang undang.

nanny/babysitter contract template

Kami berharap artikel dan templat ini memberi anda lebih kepastian dan keselamatan semasa menyediakan kontrak pengasuh/nanny anda!

Pastikan anda menyemak artikel lain di sumber komuniti kami untuk lebih banyak petua yang membantu tips untuk ibu bapa!

Sertai Komuniti Pengasuh!

Daftar secara percuma