Bersedia untuk menjadi pengasuh?

Bersedia untuk menjadi pengasuh?

Oleh Babysits , 4 min dibaca

Mengasuh untuk kali pertama? Cemas tentang bagaimana ia akan terjadi? Jangan takut! Baca nasihat kami di bawah untuk memastikan anda bersedia untuk kerja sebagai pengasuh untuk pertama kali.

Ingat masa lalu

Cuba ingat masa zaman kanak-kanak anda yang lalu semasa anda ada seorang pengasuh? Apa yang membuatkan pengasuh anda hebat atau apa yang membuatkan mereka tak-berapa-bagus? Adakah pengasuh anda mesra? Penyabar? Baik hati? Belajar dari pengalaman lalu anda dan jadilah pengasuh yang anda mahukan semasa zaman kanak-kanak anda. Cuba fikir balik tentang kualiti yang sesuai untuk kerja mengasuh. Sedar bahawa kualiti yang sesuai mungkin berbeza dengan umur anak yang anda akan mengasuh.

Jadi teratur dan buat jadual

Untuk mengekalkan sikap profesional dan minimakan risiko dengan suatu keluarga, anda harus kekalkan dan kemaskini jadual anda. Apabila membuat temu janji dengan ibu bapa, pastikan anda tanya tentang masa yang anda dijangkakan untuk mengasuh. Pastikan anda tidak setuju kepada temu janji yang anda tidak dapat hadir. Aturkan pelan temu janji melalui Babysits dan kami akan menghantar anda peringatan untuk membantu anda jadi lebih teratur.

Pakai pakaian yang sesuai

Jika anda selesa, anda akan menjadi lebih tenang dan yakin. Apabila anda memilih pakaian anda, sila ingat bahawa anda mungkin akan berlari, duduk di atas tanah atau bagi bayi yang comot makan. Pakaian anda memang akan menjadi comot dan jangan pakai kasut tumit tinggi atau sut. Pilih seluar jeans, t-shirt dan sepasang kasut. Pastikan pakaian anda bersih dan rapi dan jangan pakai sesuatu yang tidak sesuai untuk dilihat oleh kanak-kanak.

Dengar pada peraturan dan arahan

Sebagai pengasuh buat kali pertama, anda akan sedar bahawa lain keluarga, lain peraturan, jangkaan dan arahan. Apabila membuat perjanjian dengan ibu bapa, pastikan anda tanya tentang peraturan rumah dan apa jua arahan istimewa dari ibu bapa. Ia lebih baik jika anda tanya lebih banyak soalan dari sedikit sahaja soalan, kerana ia penting untuk anda sedari apa yang dibenarkan dan apa yang dilarang. Contohnya, tanya apa yang anda perlu buat jika telefon berdering atau jika ada orang ketuk pintu depan.

Kalau anda mengasuh seorang bayi, pastikan anda minta ibu bapa arahan penjagaan yang khusus. Contohnya, anda perlu tahu di mana semua barangan bayi terletak, seperti lampin, puting, dan yang lain. Anda juga perlu buat perjanjian tentang penggunaan barangan rumah. Jika anda mengasuh di rumah keluarga, jangan menganggap anda boleh menggunakan semua kemudahan mereka (peti ais, TV, telefon, cth.). Sentiasa pastikan apa yang anda boleh guna dengan bertanya kepada ibu bapa terlebih dahulu, untuk memastikan pengalaman yang positif dan tiada masalah.

Pelan prosedur kecemasan

Situasi kecemasan selalunya jarang berlaku, tetapi ia masih penting untuk sentiasa bersedia, jika ia benar-benar berlaku. Bincang dengan ibu bapa apa yang anda patut buat jika keadaan kecemasan berlaku. Pastikan anda tahu nombor panggilan kecemasan, nombor telefon kedua-dua ibu bapa dan semua maklumat yang anda mungkin perlukan semasa situasi kecemasan. Pastikan anda bincangkan tentang sebarang alahan atau penyakit yang mungkin dihadapi oleh kanak-kanak. Jika anda perlu memberikan ubat kepada kanak-kanak, ia sangat penting untuk anda menulis berapa banyak ubatan yang anda perlu bagi. Sentiasa bersedia untuk situasi kecemasan.

Makan makanan berkhasiat dan minum air yang mencukupi

Makan makanan yang berkhasiat dan minum air yang mencukupi akan membuatkan anda rasa positif dan bertenaga. Makan makanan yang berkhasiat sebelum temu janji mengasuh anda untuk memastikan kesihatan anda kekal sihat dan memberikan anda tenaga. Berlapar atau memilih untuk makan makanan yang tidak berkhasiat boleh menjadikan anda letih dan penat. Sila ingat bahawa ibu bapa membayar anda untuk menjaga anak-anak mereka, bukan untuk tidur di atas sofa. Mempunyai tenaga yang mencukupi bermaksud anda boleh menumpukan perhatian dengan lebih baik dan ada cukup tenaga untuk berlari-lari dan bermain dengan kanak-kanak. Mereka (dan ibu bapa mereka) akan berterima kasih kepada anda! Juga, minum air yang secukupnya supaya anda tidak dahaga sebelum dan semasa mengasuh kerana ini akan menyebabkan anda sakit kepala, pening dan penat.

Pek bekalan

Apabila anda bersiap sedia untuk mengasuh, pek sebarang bekalan yang anda rasa anda mungkin perlukan. Sebagai contoh, pek snek yang sihat untuk diri anda, pek bekalan seni untuk kanak-kanak dan mungkin anda mahu pek buku untuk anda juga, apabila kanak-kanak sudah tidur. Lebih baik jika anda lebih bersedia dari kurang bersedia.

Bersabar

Ikuti nasihat yang diberi dan bersabar! Kanak-kanak akan berinteraksi lebih baik dengan anda, jika anda bersabar dan kekal bertenang dan ini akan memberikan anda kurang tekanan dan akan melahirkan hubungan yang lebih bagus dengan kanak-kanak. Anda mungkin akan dipanggil kembali untuk mengasuh jika anda berjaya bertenang dan bersabar dengan anak-anak mereka.