Jenis pengasuh yang berbeza

Jenis pengasuh yang berbeza

Oleh Babysits
6 min dibaca

Adakah anda sedang mencari kerja atau kerja sambilan sebagai seorang pengasuh? Mungkin bagus jika anda mula berfikir tentang bila anda memerlukan seorang pengasuh atau bila anda boleh mengasuh. Ada banyak jenis pengasuh, bergantung kepada bila mereka mahu atau bila mereka boleh mengasuh dan faktor lain. Kami telah mengumpul dan menjelaskan jenis pengasuh yang paling biasa untuk anda di sini!

Pengasuh Jauh

Anda mungkin akan tertanya, apakah pengasuh jauh? Ia adalah cara baru untuk mengasuh yang dicipta oleh teknologi moden. Mengasuh secara jauh atau penjagaan anak-anak secara maya membantu menghiburkan atau menjaga kanak-kanak secara jauh, menggunakan aplikasi panggilan video seperti Skype atau Facetime. Ramai ibu bapa sekarang bekerja dari rumah dan perlukan masa yang senyap dan tenang untuk habiskan tugasan harian mereka. Inilah masanya seorang pengasuh jauh mungkin boleh membantu. Sama ada anda perlukan seorang pengasuh jauh untuk tolong habiskan kerja sekolah, untuk mengajar anak anda bahasa yang baru, atau hanya sekadar untuk melayan anda anda, anda pasti boleh jumpa pengasuh yang sesuai melalui Babysits. Walaubagaimanapun, sila ingat bahawa mengasuh secara jauh sangat berbeza dari jenis mengasuh yang lain. Mengasuh dari jauh memerlukan ibu bapa berada dekat dengan anak mereka dan tidak boleh membiarkan anak mereka berseorangan langsung sepanjang hari.

Pengasuh sekali-sekala atau pengasuh on-call

Pengasuh yang paling biasa adalah pengasuh yang kerja sekali-sekala atau pengasuh on-call, bermaksud anda boleh telefon pengasuh pada bila-bila masa. Ibu bapa yang memerlukan pengasuh sekali-sekala selalunya mengupah pengasuh yang lebih fleksibel dan boleh bekerja bergantung kepada jadual mereka yang sibuk. Situasi di mana pengasuh diperlukan adalah keadaan yang tidak dirancang seperti balik kerja lewat atau temu janji secara spontan. Pengasuh jenis ini tidak bekerja pada suatu masa atau hari yang tetap, tetapi, mereka gembira menerima kerja dari minggu ke minggu bergantung kepada keperluan ibu bapa. Untuk orang yang mahu bekerja sebagai pengasuh secara sambilan, menjadi seorang pengasuh secara fleksibel adalah pilihan yang terbaik! Dengan cara ini anda boleh, sebagai contoh, merancang beberapa jam lebih untuk mengasuh disamping masa belajar anda atau tanggungjawab lain.

Pengasuh yang “tetap”

Satu lagi jenis pengasuh yang popular adalah pengasuh jenis “tetap”. Pengasuh yang tetap adalah pengasuh yang bekerja setiap minggu atau bulan pada hari yang sama, pada masa yang sama. Ini mungkin berlaku, sebagai contoh, apabila ibu bapa mahu keluar untuk temu janji makan malam, pergi bersenam, atau perlu kerja di waktu malam. Pengasuh jenis ini boleh dikategorikan sebagai pengasuh sepenuh masa, seseorang yang bekerja untuk suatu masa yang tetap supaya sepadan dengan masa bekerja ibu bapa, atau boleh menjadi pengasuh yang bekerja sekali-sekala yang mengasuh untuk suatu jangka masa yang lama pada masa yang konsisten.

Pengasuh lepas sekolah

Ramai ibu bapa perlu bekerja sepenuh masa semasa waktu kerja biasa, 9-5, walaupun anak mereka habis sekolah lebih awal dari masa bekerja. Dalam situasi ini, pengasuh lepas sekolah akan datang ambil anak anda dari sekolah, bawa mereka pulang dan menjaga mereka sehingga ibu bapa balik dari kerja. Mengasuh lepas sekolah juga boleh membawa kepada mengasuh pada waktu petang, bergantung kepada jenis pekerjaan ibu bapa dan kalau mereka perlu bekerja pada waktu yang tak tentu.

Pengasuh waktu petang

Seorang pengasuh waktu petang mengasuh anak-anak pada waktu petang sehingga malam - selalunya bekerja sehingga lepas pukul 6pm sehingga ibu bapa balik. Ibu bapa boleh juga tanya pengasuh kalau mereka boleh masak untuk anak-anak, mandikan anak-anak mereka dan sediakan mereka untuk tidur. Pengasuh jenis ini sangat berharga kepada ibu bapa yang mungkin perlu bekerja sampai lewat atau ibu bapa yang mahu masa untuk jumpa kawan-kawan atau pergi temu janji. Mengasuh pada waktu petang juga boleh menjadi pilihan yang bagus untuk pengasuh yang ada tanggungjawab pada waktu pagi.

Pengasuh malam

Pengasuh pada waktu malam adalah suatu fenomena baru, tetapi lebih ramai ibu bapa menggunakan perkhidmatan mereka sejak kebelakangan ini. Terutama dengan bayi baru lahir, ibu bapa selalunya tak cukup tidur. Kadang-kadang, mereka tak cukup tidur dan sangat memerlukan satu malam lagi hanya untuk tidur. Dalam masa seperti ini, pengasuh pada waktu malam sangat berguna. Apabila ibu bapa tidur, pengasuh duduk di dalam rumah mereka. Dalam kes ini, kalau bayi terbangun, ibu bapa tak perlu bangun dari tidur sebab pengasuh akan tolong menjaga bayi sepanjang malam. Tetapi, anda perlu yakin dengan mengasuh pada waktu malam, dua-dua pihak rasa selesa bersama-sama, kerana ia memerlukan tanggungjawab yang lebih berbanding dengan jenis mengasuh yang lain. Jenis mengasuh ini juga mungkin termasuk “pengasuh semalaman”, dimana pengasuh tinggal di rumah ibu bapa dan mengasuh anak mereka semalaman, atau ia boleh termasuk hanya menjaga anak mereka di waktu petang atau malam, contohnya untuk menonton filem pada waktu malam yang lewat. Tanya ibu bapa sebelum anda datang kalau mereka perlukan pertolongan semalaman sebab ia penting untuk anda bersedia membawa sepasang baju tidur dan baju salinan untuk diri sendiri.

Pengasuh Hari Kerja dan Pengasuh Hujung Minggu

Seorang pengasuh hari bekerja hanya mengasuh pada hari kerja, hari Isnin sampai Jumaat. Pengasuh jenis ini biasanya tidak boleh bekerja pada hari hujung minggu. Ibu bapa yang hanya memerlukan pengasuh pada hari biasa, contohnya, semasa mereka bekerja, boleh mengupah pengasuh hari kerja. Pengasuh hujung minggu bekerja pada jadual yang berlawanan dengan pengasuh hari bekerja, bekerja hanya pada hujung minggu. Kerja mengasuh boleh dilakukan pada waktu pagi atau petang. Pengasuh hujung minggu selalunya boleh bekerja pada hari Sabtu dan Ahad.

Pengasuh majlis perkahwinan

Ramai pasangan yang risau tentang membawa anak-anak pergi ke majlis perkahwinan. Kanak-kanak sangat seronok dan buat majlis perkahwinan sempurna, tetapi anda tak mahu majlis perkahwinan dikacau oleh, sebagai contoh, bayi yang menangis. Ini adalah kenapa ramai ibu bapa mengupah seorang pengasuh apabila mereka mahu pergi ke majlis perkahwinan. Pengasuh boleh menjaga anak-anak semasa majlis, main dengan mereka, dan banyak lagi. Dengan cara ini, pasangan tersebut dan tetamu lain boleh menikmati majlis perkahwinan sepenuhnya dan tak perlu risau tentang keselamatan anak mereka.

Pengasuh parti hari jadi kanak-kanak

Pengasuh di parti hari jadi kanak-kanak lebih biasa dari apa yang awak fikirkan. Apabila ibu bapa buat sambutan hari jadi anak mereka dengan mengajak semua kawan sekelas mereka, keadaan di parti mungkin akan menjadi sibuk dengan cepat! Ramai ibu bapa suka mengupah seorang pengasuh untuk menjaga anak-anak mereka bermain apabila mereka sibuk menyediakan aktiviti seterusnya atau menyediakan snek.

Pengasuh musim panas

Pengasuh musim panas adalah pengasuh yang hanya bekerja pada bulan musim panas. Ini adalah untuk beberapa sebab - contohnya, ini mungkin berlaku apabila pengasuh cuti semester dari sekolah atau universiti. Ini adalah kerja sampingan yang bagus dan berguna untuk pelajar sekolah menengah atau universiti dan sangat berharga dan bernilai kepada ibu bapa yang perlu bekerja dan mungkin tak mampu menjaga anak-anak mereka pada waktu pagi apabila mereka tengah cuti sekolah. Dengan cara ini, kerja mengasuh pada waktu musim panas sudah menjadi perkara yang biasa.


Ini adalah jenis pengasuh yang biasa digunakan! Tak kisah tentang jenis pengasuh atau jenis kerja mengasuh anda mencari, di Babysits anda dengan senang boleh buat profile dan cari apa yang anda perlukan!