Cara mengurus ramai kanak-kanak

Cara mengurus ramai kanak-kanak

Oleh Babysits
2 min dibaca

Walaupun keluarga sekarang semakin kecil, ia masih menjadi kebiasaan untuk keluarga ada lebih dari seorang anak. Keluarga seperti ini selalunya mencari pengasuh untuk membantu mereka berehat sebentar dari kehidupan sibuk mereka. Tetapi bagaimana anda boleh mengurus beberapa kanak-kanak pada masa yang sama?

Kerja sebagai pengasuh adalah kerja yang paling seronok di dunia: anda uruskan masa anda sendiri dan anda ada peluang untuk membuat duit dengan bekerja mengikut berapa banyak jam yang anda mampu. Tambahan lagi, jenis kerja ini tidak memerlukan banyak pengalaman. Tetapi, oleh kerana anda bekerja dengan kanak-kanak kecil, ia penting untuk anda menjadi seorang yang bertanggungjawab dan bersabar, bukan sahaja kreatif dan suka bermain; terutama sekali apabila menjaga dua kanak-kanak atau lebih. Sama ada ini adalah pengalaman pertama anda atau tidak, jangan risau! Ini adalah beberapa tips untuk membantu anda mengurus lebih daripada seorang kanak-kanak pada waktu yang sama:

1. SEDIAKAN AKTIVITI

Pilih aktiviti yang membenarkan anda mengawal keadaan tertentu, seperti mewarna atau membaca buku. Malah, memasak juga adalah suatu idea yang bagus: anda boleh membuat bentuk yang menyeronokkan dengan buah dan sayuran atau benarkan sifat kreatif mereka menjelma dengan DIY yang hebat.

2. JELASKAN TERLEBIH DAHULU DENGAN KELUARGA MENGASUH

Sebelum bekerja sebagai pengasuh, anda mesti tahu peraturan rumah. Minta ibu bapa sediakan senarai apa yang anda boleh dan tak boleh buat. Pastikan anda tanya ibu bapa apa yang selalu menyebabkan anak-anak mereka bergaduh; selalunya kalau adik beradik bergaduh, ia perkara yang biasa, tetapi lebih bagus jika anda bersedia menanganinya.

3. BERI PERHATIAN KEPADA SEMUA

Jangan memilih kasih dengan kanak-kanak sebab tak ada sesiapa yang suka rasa mereka telah diketepikan. Sebagai contoh, kalau mereka bergaduh, cuba menjadi adil dan tangani situasi ini dengan memisahkan mereka ketepi dulu, kemudian anda boleh bawa mereka bersama dan cuba selesaikan pergaduhan mereka melalui dialog.

4. JANGAN MENAWARKAN TERLALU BANYAK PERKHIDMATAN TAMBAHAN

Oleh kerana anda perlu menjaga lebih dari seorang kanak-kanak, tahap perhatian anda mesti sekurang-kurangnya dua kali ganda. Aktiviti yang anda hanya patut tawarkan adalah kerja sekolah, tetapi pastikan anda mendedikasikan jumlah masa yang sama kepada kedua-dua anak. Kalau seorang habis kerja rumah mereka awal, pastikan mereka sibuk dengan aktiviti mewarna atau buat snek yang cepat.

5. TENTUKAN HARGA

Ini akan berubah bergantung kepada berapa kanak-kanak yang anda perlu menjaga. Usaha anda menjadi dua kali ganda, walaupun masa anda mengasuh tetap sama, jadi ia penting untuk anda meminta lebih dari kebiasaan. Terima kasih kepada tips ini, kami harap pengalaman mengasuh anda akan menjadi lebih mudah!