Bagaimana untuk Trick or Treat

Bagaimana untuk Trick or Treat

Oleh Babysits
3 min dibaca

Adakah anda tahu kenapa kanak-kanak pakai kostum dan pergi trick or treat? Pada zaman dahulu, pada 31 Oktober, orang ramai memberi penghormatan kepada mereka yang sudah meninggal dunia dengan menawarkan makanan. Pada hari ini, semua orang mengenali tradisi ini sebagai Trick or Treat di mana kanak-kanak akan menekan loceng rumah sambil memakai kostum hantu dan meminta gula-gula. Cerita yang aneh!

Untuk memastikan tradisi ini kekal, beli atau buat topeng, kostum dan beg gula-gula anda sendiri. Malam yang paling menakutkan sudah tiba! ?? Tetapi apakah langkah yang terbaik untuk memastikan malam ini berjalan dengan lancar?

trick or treating tips

1. Memilih kostum

Ada banyak pilihan! Ada yang klasik seperti hantu, vampire atau zombi, tetapi apa kata anda memilih kostum yang asli supaya anda akan menyerlah? Pilih satu watak dari filem atau siri TV seram dan reka cosplay yang paling hebat. Anda juga boleh buat kostum kumpulan, seperti ghostbusters atau geng Scooby Doo mengejar hantu dan raksasa. Anda juga boleh menjadi lebih kreatif dan memakaikan kostum untuk haiwan peliharaan anda :D

2. Ambil beg dan lampu suluh anda

Ambil beg yang besar. Hiaskan beg ini dengan menampal pelekat yang kelakar atau sarang labah-labah palsu untuk membuatkannya lebih menakutkan dan konsisten dengan tema. Jangan lupa membawa lampu suluh kerana ia gelap di luar dan ia boleh membantu anda mengawal kanak-kanak. Jika anda akan menyambung parti ini di rumah orang lain, anda juga boleh menggunakannya untuk cerita hantu!

3. Kumpulkan kawan-kawan

Trick or treat lagi seronok jika anda membuatnya bersama ! Tanya rakan kelas atau kanak-kanak dari taman anda, atau secara alternatif, aturkan “Trick or Treat” keluarga! Activiti jenis ini, jika dibuat dalam kumpulan, mesti lebih seronok. Cabar semua orang: Sesiapa yang berjaya mendapatkan terbanyak gula-gula, dapat memilih filem yang akan ditonton.

4. Berjalan di kawasan taman anda dan tekan loceng rumah

Ramai orang tahu yang raksasa, hantu dan makhluk lain akan menekan loceng rumah mereka! Pastikan beg anda sudah bersedia dan tekan seberapa banyak loceng rumah yang anda mampu. Walau bagaimanapun, sila ingat untuk menghormati rumah-rumah ini dan hanya tekan loceng beberapa kali sahaja. Jika tidak, ia mungkin akan nampak tidak beradab.

5. Trick or treat?

Ini adalah masa yang ditunggu oleh semua orang: apabila pintu dibuka dan anda menjerit "Trick or treat"? Anda juga boleh membuat poster yang seronok untuk membantu anda Trick or Treat. Satu lagi idea yang bagus adalah untuk menyediakan helah yang lucu jika ada orang yang tidak ada gula-gula di rumah.

6. Dapatkan gula-gula!

Pastikan semua orang dapat gula-gula untuk mengelakkan pengecualian. Bawa beg lebih jika anda rasa anda akan dapat lebih banyak gula-gula dari yang dijangka. Terima juga beberapa snek yang sihat dan beritahu kanak-kanak supaya jangan makan kesemua gula-gula pada satu hari, jika tidak gigi mereka akan merana! Anda sepatutnya ada cukup gula-gula untuk dimakan selama beberapa minggu.

Kesimpulannya, pertimbangakan tips keselamatan in untuk anak-anak anda:

Safety tips for halloween

Menyertai "trick or treat" adalah senang! Ia hanya memerlukan beberapa langkah untuk berseronok dan menghiburkan kanak-kanak! Anda patut menceritakan kepada mereka tentang sejarah tradisi ini; ia penting untuk memberitahu mereka, tetapi ia juga bagus untuk meningkatkan rasa ingin tahu mereka! Ia juga peluang yang baik untuk berhibur bersama kawan-kawan!

Apa yang anda tunggu lagi? Mari berseronok!