4 aktiviti luar terbaik

4 aktiviti luar terbaik

Oleh Babysits
4 min dibaca

Adakah cuaca di luar bagus? Jadi, apa kata anda keluar bermain dengan kanak-kanak? Mereka mungkin akan berasa bosan jika mereka duduk di rumah sepanjang hari, dan cuaca yang bagus memberi peluang untuk membawa kanak-kanak keluar menikmati udara segar. Ruang terbuka yang luas di luar membenarkan kanak-kanak untuk berlari dan membuat aktiviti aktif yang akan membuat mereka gembira, sihat dan yang paling penting, menghiburkan mereka! Satu lagi kebaikan membenarkan kanak-kanak bermain di luar adalah, ia merupakan satu peluang untuk mereka menghabiskan sebarang tenaga berlebihan yang mereka ada. Kanak-kanak boleh melayan diri sendiri selama berjam-jam tanpa keperluan mainan, tetapi mungkin ia juga seronok jika anda sertai mereka semasa bermain. Di sini kami memberikan anda tips yang seronok yang boleh dilakukan bersama kanak-kanak di luar.

Monyet di tengah

Monyet di tengah adalah permainan bola yang boleh dimain beramai-ramai (anda memerlukan sekurang-kurangnya 3 pemain). Anda mungkin terfikir “bagaimana cara bermain monyet di tengah,” tetapi jangan risau, peraturannya sangat mudah! Permainan ini dimainkan dengan satu bola dan seorang pemain yang menjadi “monyet”. Pemain lain akan buat bulatan sekeliling “monyet” pada permulaan. Matlamat permainan ini adalah untuk membaling bola kepada orang lain, dan menjauhkan bola itu dari “monyet”. Secara asas, pemain lain perlu membaling bola sesama sendiri, dan si “monyet” perlu cuba mengacau bola apabila ia dibaling. Jika si “monyet” berjaya menangkap bola tersebut, jadi pemain yang membaling bola itu akan menjadi si “monyet”.

Untuk menjadikan permainan ini lagi menyeronokkan dan mencabar, anda boleh melantik beberapa “monyet-monyet” atau menggunakan beberapa bola, tetapi anda juga memerlukan lebih ramai pemain.

Apa yang anda perlukan:

  • Bola

Ketinting

Ketinting (hopscotch) adalah permainan aktiviti luar yang menyeronokkan dan boleh dimain di kawasan depan rumah. Anda memerlukan kapur berwarna-warni supaya kanak-kanak boleh melukis “gelanggang” ketinting, yang sepatutnya mengandungi 10 petak segi empat bernombor. Petak segi empat terakhir selalunya dipanggil sebagai “rumah”. Apabila anda sudah melukis gelanggang, baling batu yang kecil ke atas salah satu petak segi empat. Matlamat permainan ini adalah untuk melompat melalui gelanggang ini dengan satu kaki pada satu petak segi empat di masa yang sama, mengubah kaki di antara semua petak segi empat. Pemain mesti pergi ke hujung gelanggang dan kemudian dalam perjalanan balik, mengambil batu tersebut. Pemain mesti melompat hanya di dalam petak segi empat dan jika mereka terkena sebarang garisan atau terjatuh, giliran mereka akan berakhir. Jika mereka berjaya, pada giliran seterusnya, pemain akan baling batu itu lagi pada petak yang lain, lompat melalui gelanggang, dan pulangkan batu tersebut.

Matlamat permainan ini adalah untuk menjadi pemain pertama yang telah membaling dan mengambil batu dari setiap petak yang terdapat di gelanggang tersebut. Apabila anda kalah pada giliran anda, anda boleh bermula balik giliran anda di petak di mana anda kalah.

Kanak-kanak juga boleh menjadi kreatif dengan melukis gelanggang dalam pelbagai warna, atau dengan menambah gambar kepada petak-petak tersebut!

Apa yang anda perlukan:

  • Kapur jalanan
  • Batu kecil atau beg beras

Tali Lompat

Anda boleh bermain permainan tali lompat dengan beberapa pemain dimana dua pemain menghayunkan penghujung tali (dalam arah yang sama!) dan pemain ketiga melompat atas tali yang dihayunkan. Kanak-kanak juga boleh bermain sendiri. Jika ada lebih dari empat pemain, setiap pemain boleh bertukar giliran apabila pemain tersangkut dalam tali. Lompat tali adalah senaman aerobik yang bagus.

Apa yang anda perlukan:

  • Tali lompat

Bola Sepak Botol

Bola sepak dengan botol memerlukan sekurang-kurangnya 3 pemain dan sebuah padang untuk bermain. Setiap pemain harus mengisikan botol plastik dengan air tanpa penutup dan letakannya di mana-mana di padang. Kemudian pemain berkumpul di tengah padang dan buat bulatan sekeliling bola - setiap pemain mesti berada sekurang-kurangnya 10 langkah jauh dari bola. Semasa permainan bermula, pemain mesti berlari merebut bola. Apabila mereka mendapat bola, mereka mesti cuba menolak jatuh botol air pemain lain dengan menggunakan bola. Pemain yang botolnya telah ditolak hanya boleh membetulkan botol mereka apabila mereka memegang bola. Matlamat permainan ini adalah untuk mendapatkanbotol yang mempunyai air yang paling banyak pada akhir permainan. Aturkan sepuluh minit pada jam loceng telefon anda, permainan berakhir apabila loceng berbunyi. Sekarang adalah masa untuk memeriksa botol siapa yang mempunyai paling banyak air!

Apa yang anda perlukan:

  • Satu botol untuk setiap orang
  • Air
  • Bola

Selain dari cadangan ini, ada banyak lagi aktiviti yang lain untuk kanak-kanak di luar. Sila ingat untuk melindungi kanak-kanak dari sinaran matahari pada musim panas dengan memakai losyen perlindungan cahaya matahari, memberi mereka topi dan pastikan mereka sentiasa minum air!