Mengasuh anak yang nakal

Mengasuh anak yang nakal

Cari kerja pengasuh atau menjaga anak, atau ikuti perkembangan terkini dengan petua penjagaan kanak-kanak terkini!

Mulakan hari ini secara percuma.

Mulakan
Oleh Babysits
3 min dibaca

Ia bukan perkara yang senang untuk menjaga kanak-kanak yang nakal semasa mengasuh. Ini sangat mencabar apabila kanak-kanak tersebut mengambil kesempatan dengan ketiadaan ibu bapa mereka dan menguji kesabaran anda. Ini adalah beberapa tips untuk menangani kanak-kanak yang nakal dan menjadikan pengalaman mengasuh anda berjalan dengan lancar sebaik mungkin!

1. Tanya ibu bapa bagaimana mereka mengatasi perangai ini

Ia penting untuk tidak mengganggu kanak-kanak dalam persekitaran mereka. Maka, cara anda mengawasi kanak-kanak semasa mengasuh harus tidak begitu berbeza dari ibu bapa mereka, kalau tidak, anda berisiko dalam mengubah persekitaran mereka. Berbincang dengan ibu bapa tentangnya, jangan ragu-ragu untuk tanya mereka cara yang terbaik untuk menangani situasi yang khusus, demi anak mereka sendiri!

2. Marah atau menjerit kepada kanak-kanak tidak akan menyelsaikan masalah

Tiada apa yang lebih teruk daripada hilang kawalan diri sendiri dan berkelakuan secara kasar dengan kanak-kanak yang nakal, ia tidak akan membantu apa-apa dan mungkin juga akan memburukkan keadaan. Sebaliknya, luangkan masa dengan kanak-kanak tersebut untuk cuba menenangkan dia, fahami kenapa mereka marah, dan cuba mencari penyelesaian.

3. Jangan berikan semua yang mereka minta

Kanak-kanak sangat pandai, ia bukanlah sesuatu yang baru, dan ada yang sedar dengan segera bagaimana mereka mampu mendapatkan apa sahaja yang mereka minta. Jika anda memberikan mereka segala yang diminta, walaupun ia bukanlah sesuatu yang anda mahu buat, mereka mungkin akan sedar dan mereka boleh meminta, menuntut, dan akan marah dan menangis sehingga mereka dapat apa yang mereka mahukan. Sekiranya anda merancang terlebih dahulu untuk tidak mengalah kepada setiap kehendak mereka, ini akan bantu mewujudkan garis asas dimana mereka tidak akan mengharapakan untuk dapatkan semua yang mereka mahukan, dan insentif mereka untuk marah dan menangis untuk dapatkan apa yang mereka minta akan berkurangan.

4. Belajar untuk bersabar dan menjadi penyayang

Kesabaran adalah sifat yang diperlukan untuk kejayaan dalam bidang penjagaan kanak-kanak dan sebagai seorang pengasuh atau penjaga kanak kanak, anda adalah orang dewasa dan orang yang bertanggungjawab untuk memastikan semua orang tenang. Anda dilarang menunjukkan jika perangai mereka membuatkan anda marah atau hilang sabar. Jangan hilang kawalan, bertenang, bernafas, dan berbual dengan kanak-kanak tersebut.

5. Cuba tumpukan perhatian mereka kepada benda lain

Kebosanan atau kekurangan tumpuan boleh menjadi sebab kenapa kanak-kanak berkelakuan nakal. Untuk mengelakkan ini, cari aktiviti yang sesuai, seronok dan menghiburkan mereka. Terpulang kepada anda untuk menjadi kreatif dan fikirkan penyelesaian terbaik untuk situasi anda! (Untuk inspirasi, sila lihat beberapa idea untuk aktiviti di Sumber Komuniti kami).

6. Akhirnya, bagi kanak-kanak ganjaran jika mereka baik

Ya, teknik terakhir ini pasti berjaya! Tetapi kami mesti menggunakannya secara berkesan dan bukan secara sistematik … Jika anda rasa ada perubahan yang bagus pada perangai kanak-kanak tersebut, anda boleh memberikan mereka ganjaran hadiah dengan membawa dia ke tempat kegemarannya, menawarkan dia gula-gula, main permainan kegemaran dia, cth.

Sertai Komuniti Pengasuh!

Daftar secara percuma