Mempercayai pengasuh anda

Mempercayai pengasuh anda

Oleh Babysits
3 min dibaca

Meninggalkan anak-anak anda dalam jagaan pengasuh buat pertama kali agak menakutkan untuk semua ibu bapa. Cuba lihat tips di bawah untuk membantu membuat proses ini lebih lancar untuk kedua-dua anda dan anak-anak anda!

Cari pengasuh yang anda kenal dan percayai

Apabila anda menggunakan Babysits, cari dan hubungi individu yang mempunyai profil terperinci dan ada gambar profil; profil yang komprehensif lebih selamat dan boleh dipercayai. Semak profil tersebut untuk kelayakan, pengalaman dan pengesahan atau rujukan. Lebih lagi, tanya mereka soalan untuk tahu bagaimana mereka boleh menyesuaikan diri dengan nilai-nilai keluarga anda. Jangan takut untuk tanya calon pengasuh anda banyak soalan. Jika pengasuh berkenaan serius tenang pekerjaan ini, dia akan menjawab sebarang soalan yang anda mungkin ada dengan gembira. Selepas hubungan pertama di platform mesej Babysits, anda boleh mengatur panggilan telefon atau perjumpaan secara berdepan di tempat awam. Ini akan membolehkan anda untuk memahami dengan lebih mendalam peribadi pengasuh tersebut dan jika dia sesuai dengan keluarga anda.

Beritahu anak-anak anda terlebih dahulu

Beritahu anak anda seawal mungkin apabila anda telah mengupah seorang pengasuh. Ia sering diabaikan, tetapi anak-anak juga memerlukan masa untuk bersedia juga! Pertimbangkan untuk membawa anak-anak anda bersama anda semasa berjumpa dengan pengasuh sebelum temu janji mengasuh. Ini akan membenarkan anak-anak anda berasa lebih selesa pada hari temu janji mengasuh. Motivasikan anak-anak anda untuk berasa seronok mendapatkan seorang pengasuh dan tekankan kepada mereka tentang keseronokan yang mereka akan alami nanti!

Minta pengasuh untuk bermula lebih awal

Pada hari temu janji mengasuh, ajak pengasuh untuk datang ke rumah 1 hingga 2 jam lebih awal sebelum masa kerja mereka bermula. Ini akan membenarkan anak anda untuk berasa lebih selesa dengan penjaga kanak-kanak yang baru ini. Galakkan penjaga kanak-kanak yang baru ini dan anak-anak anda untuk berinteraksi di antara satu sama lain apabila anda berada dekat dengan mereka. Ingat bahawa membina hubungan akan mengambil masa jadi jangan terlalu memaksa! Pengasuh dan anak anda berinteraksi dengan aktiviti yang menyeronokkan akan menumpukan perhatian anak anda dan akan memudahkan anda meninggalkan rumah tanpa sebarang masalah.

Tinggalkan hubungan kecemasan

Kecemasan tidak berlaku selalu, tetapi, ia sangat penting untuk semua pengasuh bersedia untuk menangani suatu kecemasan, jika ada. Bincang dengan pengasuh apa yang mereka perlu buat jika situasi tertentu berlaku. Tulis senarai nombor hubungan kecemasan dan terangkan kepada pengasuh bila setiap nombor harus digunakan. Pertimbangkan untuk menggunakan nombor perkhidmatan kecemasan, nombor telefon anda dan nombor ibu bapa anda atau satu lagi nombor kecemasan dalam senarai anda.

Sediakan maklumat dan bahan sumber

Setiap keluarga mempunyai peraturan rumah yang berbeza. Pastikan anda jelaskan peraturan rumah anda dengan tepat dan sebarang arahan istimewa kepada pengasuh. Bagus juga jika anda buat persetujuan tentang kegunaan barangan rumah anda, supaya pengasuh tahu apa yang mereka boleh guna. Juga, pastikan anda tunjuk kepada pengasuh di mana mereka boleh mencari semua barangan yang diperlukan untuk menjaga anak-anak anda (cth. lampin, puting dll.). Pastikan anda memberi pengasuh semua rutin harian anak anda, mainan kegemaran anak anda, dan semua makanan dan minuman yang diperlukan.

Tambahan lagi, jelaskan jangkaan dan sempadan anda kepada kedua-dua anak anda dan juga pengasuh. Kanak-kanak mesti memahami bahawa peraturan tidak berubah hanya kerana anda tiada di rumah.

Jangan melarikan diri

Apabila anda meninggalkan rumah, pastikan anda mengucapkan selamat tinggal kepada anak-anak anda. Jika anda tidak buat demikian, anak anda mungkin akan risau dan tertanya-tanya anda pergi ke mana. Apabila mengucapkan selamat tinggal, senyum dan peluk semua anak anda. Bertenang dan terangkan kepada mereka yang anda akan balik sebentar lagi.