6 Tips untuk Membantu Anak Tidur

6 Tips untuk Membantu Anak Tidur

Oleh Babysits
4 min dibaca

Menyediakan seorang kanak-kanak untuk tidur kadang-kadang agak mencabar. Ada yang tidak mahu tidur, atau ada yang tidak boleh bertenang dan tidur. Jadi, kita telah mengumpulkan beberapa tips yang boleh membantu ibu bapa dan pengasuh untuk membuatkan pengalaman masa tidur seorang kanak-kanak lebih senang dan selesa untuk semua orang.

Rutin Malam

Rutin malam yang konsisten akan memberikan kanak-kanak perasaan yang menenangkan dan bersedia untuk waktu tidur. Cuba ulangi aktiviti malam seperti membasuh muka, gosok gigi, dan memakai baju tidur setiap malam dalam urutan yang sama supaya anak-anak anda sudah terbiasa. Ia mungkin akan menenangkan kanak-kanak jika mereka mengemas beg mereka sendiri untuk tadika atau sekolah, atau memilih baju mereka sendiri untuk pagi esok. Cuba ajak anak-anak anda dalam penyediaan rutin malam: mungkin anak anda mahu menyediakan mainan anak patung kegemaran mereka sebelum waktu tidur atau mereka mahu mengucapkan selamat malam kepada haiwan peliharaan dan adik beradik mereka.

Jangan lewat makan malam atau snek

Mungkin ia tidak begitu penting, mengambil kira jadual pemakanan seorang kanak-kanak agak penting apabila bersedia untuk masa tidur. Apabila kanak-kanak makan, mereka akan ada tenaga yang lebih banyak, dan ini mungkin tak sesuai untuk waktu malam semasa membuat persediaan untuk masa tidur. Jadi, penting untuk anda berfikir tentang masa dan kelewatan makan malam kanak-kanak, dan tambahan lagi, bagaimana dan apa yang mereka akan makan untuk snek petang atau pencuci mulut. Cuba jadualkan makan malam awal sebelum masa tidur supaya kanak-kanak tidak akan ada banyak tenaga dan kemudian susah untuk menenangkan mereka dan pergi tidur. Sama sahaja dengan pencuci mulut atau snek pada waktu petang. Makan secepat mungkin selepas makan malam dan bukan sebelum pergi tidur.

Tutup semua peranti elektronik

Melihat skrin sebelum tidur tidak elok untuk kanak-kanak atau orang dewasa. Lampu yang terang dan aktiviti pada skrin mengaktifkan otak dan akan membuatkan seseorang lagi susah untuk bertenang. Cuba minimakan masa skrin kanak-kanak pada waktu malam, sama ada telefon pintar, tablet, komputer atau TV. Ia juga disyorkan untuk menyimpan semua peranti elektronik di luar bilik tidur. Ini boleh mengurangkan keinginan untuk menggunakan peranti-peranti ini pada waktu malam dan membantu kanak-kanak berehat dan tidur dengan mudah.

Bermain sebelum tidur

Ia penting untuk menghabiskan tenaga berlebihan sebelum tidur, kerana ia akan membuatkan seseorang senang untuk berehat dan tidur. Kami sudahpun memberi sebab kenapa masa skrin sebelum tidur bukanlah idea yang terbaik, jadi apa lagi yang anda boleh buat? Selain dari menonton televisyen, apa kata anda buat sesuatu aktiviti yang akan memerlukan anak anda menggunakan semua tenaga mereka sebelum bersedia untuk rutin malam dan waktu tidur. Bermain adalah cara yang bagus untuk berbuat demikian, ia akan menghiburkan anak anda dan menghabiskan tenaga berlebihan sebelum tidur. Walaubagaimanapun, adalah penting juga supaya anak-anak tidak terlalu sibuk sebelum waktu tidur, jadi ambil beberapa minit untuk berehat selepas aktiviti, sebagai contoh, membaca buku bersama-sama. Secara alternatif, anda boleh bermain permainan yang lebih santai apabila waktu tidur semakin dekat. Sebagai contoh, anda boleh bermain permainan papan atau sebaliknya yang tidak memerlukan tenaga atau aktiviti fizikal yang banyak, yang mungkin memberikan stimulasi kepada kanak-kanak dan menyebabkan mereka susah untuk tidur.

Pastikan bilik tidur gelap dan dingin

Bilik gelap yang dingin, selesa dan 19 darjah selsius adalah salah satu kondisi yang paling bagus untuk tidur yang mencukupi. Ia juga menenangkan untuk kanak-kanak jika bilik dan katil adalah bersih, dan jika bilik bau wangi! Membersihkan bilik dan menguruskan mainan juga boleh menjadi sebahagian dari rutin malam dan juga membantu menyediakan kanak-kanak untuk masa tidur.

Sebuah Audiobook boleh membantu kanak-kanak berehat dan mimpi indah

Walaupun jika anda sudahpun membaca sebuah cerita bersama, sebuah audiobook atau radio membantu ramai kanak-kanak untuk tidur. Hari ini, sebahagian besar buku kanak-kanak tersedia sebagai audiobook. Jika anda ada aplikasi audiobook, anda bole hmencari audiobook yang sesuai untuk kumpulan umur yang berbeza. Youtube juga menawarkan pelbagai audiobook yang percuma dan muzik yang menenangkan yang boleh membantu anak anda tidur.

Kami harapkan tips ini akan membantu anda dan anak anda untuk tidur dengan lebih mudah dan akan membuatkan masa tidur lebih lancar. Selepas kanak-kanak tidur, berehat dan ambil sedikit masa untuk diri anda sendiri! Selamat malam!