Kanak-kanak dan teknologi

Kanak-kanak dan teknologi

Oleh Babysits
2 min dibaca

Teknologi hari ini sangat hebat. Terdapat suatu peranti atau aplikasi untuk hampir semua tugas atau pertanyaan yang anda ingin tahu. Generasi kami sangat bergantung kepada teknologi. Patutkah kami mendedahkan semua ini kepada anak-anak kami pada umur mereka sekarang atau cuba memastikan penggunaan peranti ini berada di tahap minima? Ini adalah beberapa kebaikan dan kekurangan.

Kelebihan:

Kemahiran bahasa

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa penggunaan aplikasi tertentu pada peranti tablet boleh memperbaiki tatabahasa kanak-kanak. Ia juga dipercayai bahawa tablet boleh membantu meningkatkan kegunaan bahasa dan kemahiran bersosial untuk kanak-kanak.

Ujian Bersepadu

Ibu bapa boleh melihat peningkatan dalam kemahiran akademik anak-anak mereka. Sebagai contoh, melalui aplikasi yang mengajar matematik, mereka boleh melihat dengan jelas jika anak-anak mereka bertambah lebih baik setiap minggu dan apa yang mereka mungkin perlukan pertolongan. Oleh itu, ibu bapa boleh menjejaki pembaikan pembelajaran. anak mereka.

Hubungan

Kelebihan utama seorang kanak-kanak memiliki telefon pintar adalah hubungan. Ibu bapa mampu berkomunikasi dengan anak mereka pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Mereka juga boleh menggunakan telefon pintar berkenaan untuk menjejaki lokasi anak mereka.

Penyediaan masa depan

Kami semua tidak mahu mengaku perkara ini, tetapi teknologi semakin maju! Membenarkan anak anda untuk menggunakan telefon pintar atau peranti memang akan menyediakan mereka untuk masa depan di sekolah dan pekerjaan masa depan.

Kekurangan:

Aktiviti Fizikal

Telefon pintar dan tablet menggalakkan anak-anak untuk menjadi tidak aktif. Ini adalah kebimbangan utama untuk ibu bapa. Ini akan menjejaskan permainan kreatif, tiada interaksi sosial secara berdepan, dan akan menyebabkan tiada usaha fizikal! Apa kata anda cuba aktiviti seronok ini untuk menggalakkan anak-anak anda untuk menyimpan peranti mereka.

Risiko keselamatan dalam talian

Keselamatan siber adalah kebimbangan yang besar untuk ramai ibu bapa. Kanak-kanak yang menggunakan telefon pintar berisiko tinggi, terutama jika mereka dibenarkan menggunakan aplikasi media sosial.

Stimulasi

Ia penting untuk menguatkuasakan peraturan digital 30 minit sebelum masa tidur, kerana penggunaan peranti seperti ini akan aktifkan otak kami. Ini akan menyebabkan anak-anak kami untuk sentiasa berjaga dan tidak boleh tidur tepat pada masanya untuk pergi ke sekolah keesokan hari.

Ketagihan

Terlalu banyak masa yang dihabiskan dalam talian boleh menyebabkan kanak-kanak bergantung kepada teknologi. Kadang-kadang ini boleh menyebabkan ketagihan. Masa yang ditetapkan untuk melihat skrin telefon mesti ditetapkan oleh ibu bapa untuk memastikan anak-anak tidak terlalu bergantung kepada peranti teknologi.

Semoga kebaikan dan kekurangan ini boleh membantu ibu bapa membuat keputusan yang tepat dalam isu kebenaran dalam memberikan anak-anak mereka telefon pintar atau peranti. Keseimbangan yang bagus selalunya akan menghasilkan keputusan yang paling baik.