Cara mencipta video profil

Cara mencipta video profil

Oleh Babysits
4 min dibaca

Adakah anda tahu bahawa anda juga boleh muat naik video profil anda disamping gambar profil anda di platform Babysits? Ciri-ciri ini membantu anda meningkatkan ketampakan profil anda, sementara memberikan anda peluang mencari kerja sebagai seorang pengasuh atau mencari seorang pengasuh yang sesuai untuk anak anda. Penting untuk anda gunakan ciri-ciri ini. Inilah sebabnya kami mahu memberikan anda beberapa tips yang berguna untuk membuat video profil yang terbaik dan meningkatkan peluang anda untuk ditempah!

Ia lebih biasa untuk orang memuat naik gambar profil mereka, tetapi, dengan memuat naik video profil, anda boleh menambah nilai kepada profil anda. Pengasuh selalunya lebih cenderung untuk memuat naik video, tetapi ia juga berguna untuk ibu bapa. Secara amnya, video profil membenarkan ibu bapa untuk mengenali diri anda dengan lebih baik, memberitahu pengguna lain siapa anda dan mengapa ibu bapa patut memilih anda.

Sila ingat bahawa anda hanya boleh muat naik video profil melalui aplikasi dan bukan laman web Untuk muat turun aplikasi kami, klik di bawah.

Bagaimana anda boleh mencipta video profil anda untuk menjadi yang terbaik? Ikut tips kami supaya anda boleh mengelakkan sebarang kesalahan dan meningkatkan peluang anda untuk mendapatkan kerja atau mencari pengasuh:

Pilih latar belakang yang sesuai

Pertama sekali, anda perlu rekod video di tempat yang cerah. Elakkan latar belakang yang gelap, sama ketika mengambil gambar profil kerana cahaya yang bagus boleh menunjukkan muka anda dengan jelas. Lebih baik lagi jika anda menggunakan lampu di depan kerana ia boleh mengurangkan bayangan. Ia juga penting untuk memilih latar belakang yang sesuai berkenaan dengan bunyi. Jangan rekod di tempat yang ada muzik, tv, atau kanak-kanak bermain di belakang. Tidak ada apa-apa yang lebih teruk dari video yang susah untuk didengari, bukan?

Pakai pakaian yang sopan dan pastikan anda nampak natural

Ia adalah idea yang bagus untuk memakai pakaian yang sopan untuk merakam video, fikirkan dengan teliti apa yang anda akan pakai untuk temu duga kerja. Ia penting untuk anda mempertimbangkan bahawa anda adalah seorang pengasuh yang akan bekerja di samping keluarga, jadi anda perlu kelihatan sopan. Jangan pakai pakaian yang mengandungi perkataan atau lukisan yang kesat padanya. Jangan gunakan filter pada muka atau suara anda. Menunjukkan versi anda yang tidak benar atau tulen melemahkan kredibiliti anda.

Gunakan semua masa yang diberi

Had maksimum video yang dibenarkan adalah selama 40 saat, ia pendek dan ringkas. Kami menasihatkan anda untuk menggunakan masa yang ringkas ini untuk memperkenalkan diri anda dan terangkan sebab-sebab utama mengapa anda patut dipilih sebagai calon yang berpotensi. Apabila merakam video anda, ia penting untuk anda tunjukkan muka anda dengan jelas tanpa gangguan di belakang anda. Jangan libatkan kawan, keluarga ataupun haiwan peliharaan dalam video kerana ia tidak akan kelihatan profesional. Akhir sekali, jangan lupa untuk senyum, it akan memberikan anda markah yang lebih, terutama sekali apabila anda seorang pengasuh. Selalunya, keluarga lebih cenderung untuk memilih seseorang yang nampak yakin dan mesra.

Pilih perkataan yang betul

Apa yang boleh anda bincangkan dalam masa 40 saat? Selain dari memberitahu nama dan umur anda, anda harus menarik perhatian mereka. Sebagai contoh, anda boleh, memberikan jawapan kepada soalan di bawah dan gunakan jawapan di dalam video profil anda:

Pengasuh: Kenapa anda suka bekerja dengan kanak-kanak? Apakah kemahiran insaniah terbaik anda? Kenapa mereka patut memilih anda?

Ibu bapa: Mengapa anda mencari pengasuh? Apakah tugas utama yang anda perlukan? Kenapa mereka patut hubungi anda?

Jangan lupa ucapkan “Terima kasih” dan senyum! Ia adalah lebih baik jika anda tidak mengulangi perkataan yang sama seperti deskripsi profil anda, tetapi gunakan video untuk menyerlahkan personaliti anda. Cuba kelihatan positif dan jangan gunakan ayat seperti “saya perlu mencari kerja secepat mungkin”.

Semasa anda bercakap, tumpukan perhatian kepada kekuatan suara anda; penting untuk anda tidak menjerit, tetapi ia juga penting untuk tidak bercakap dengan terlalu perlahan kerana mungkin anda tidak boleh didengari. Akhir sekali, jangan cuba bercakap terlalu laju atau terlalu perlahan.


Anda boleh berlatih terlebih dahulu sebelum anda muat naik versi terakhir video profil anda. Anda juga boleh lihat video ini untuk membantu anda merakam video anda:

Apa yang anda tunggu lagi? Daftar sekarang dan cari pengasuh yang paling sesuai atau kerja sebagai pengasuh melalui video profil anda!