Buah dan sayur yang sedap!

Buah dan sayur yang sedap!

Oleh Babysits , 3 min dibaca

Kongsi:

Bagaimana anda boleh buat makan buah dan sayur seronok untuk kanak-kanak? Kami mahu biarkan kreativiti kami meluas dan membuat binatang berbentuk sayur dan buah! Ikuti langkah dibawah dan cuba cara ini dengan anak-anak anda! Dengan cara ini, kanak-kanak boleh memahami warna, konsistensi, bentuk buah dan sayur berbeza dan boleh berseronok dengan snek sihat ini!

Rama-Rama Strawberi🦋

Mari mulakan dengan yang paling mudah: menggunakan beberapa strawberi, buat rama-rama yang berwarna-warni dan sedap ini dengan beberapa langkah yang senang. Anda memerlukan strawberi, pudina dan… itu sahaja! Potong setiap strawberi dari bawah sampai ke atas sehingga tangkai hijau, tanpa memotongnya sampai terbelah. Kemudian, lipatkan strawberi untuk membentuk sayap, susunkan pada pinggan, dan kemudian tambahkan dua tangkai pudina untuk membuat antena rama-rama.

butterflies made out of strawberries

Buah Burung Merak 🦚

Untuk buah burung merak ini, anda memerlukan anggur (kalau boleh, anggur hijau tetapi kalau anda ada anggur merah di rumah, boleh juga), beri biru, buah pir, dan lobak. Potong pir dan anggur separuh secara menegak. Kemudian, letakkan separuh pir di bahagian tengah pinggan dan susunkan anggur dalam bentuk kipas sekelilingnya. Sekarang anda boleh letakkan beri beri pada anggur untuk meniru corak bulu burung merak. Akhirnya, anda perlu mengukir paruh dan dua kaki menggunakan lobak. Lebih baik jika orang dewasa buat bahagian ini, kerana ia memerlukan kemahiran pisau yang lebih cekap. Sudah siap! Susunkan kaki dan paruh dan anda sudah dapat burung merak yang sihat, sedap dan cantik.

fruit peacock

Ikan-Hebat 🐠

Untuk menyediakan ikan ini, tiga jenis sayur yang berlainan diperlukan: lobak putih, lobak merah, dan timun. Bergantung kepada apa yang disukai anak-anak anda, anda boleh menggunakan jenis sayuran yang berbeza bergilir-gilir sebagai kepala, sisik dan sirip. Hanya potongkan sayuran kepada kepingan nipis dan susunkan pada pinggan. Untuk buih yang comel kami menggunakan separuh beri biru!

fishes

Burung Hantu Sayur 🦉

Burung hantu sayuran dan buah ini menyorok pelbagai sayuran biasa. Untuk membuat kepala, kami memotong dua telinga tajam menggunakan timun (menggunakan kulit) dan membuat bulu dengan menghiris lada pepper oren dengan nipis. Sebagai alternatif, lobak merah kecil juga adalah pilihan yang bagus digunakan untuk membuat bulu. Untuk membuat mata yang besar, kami perlu menipu sedikit: kami mengisi dua penutup botol dengan sedikit krim masam dan bentukkan anak mata dengan sekeping hirisan tomato nipis. Untuk perut, kami juga menggunakan timun, kali ini memotongnya dalam hirisan nipis. Kemudian, bahagian yang paling penting untuk burung hantu ini: sayapnya. Untuk ini, kami menyusun tomato ceri yang kecil dan lada pepper merah dihiris. Dan sekarang burung hantu ini boleh terbang! Semestinya ia memerlukan kaki untuk mendarat: anda boleh membuat kaki ini dengan senang menggunakan baki hirisan lada pepper. Sekarang, cicah sayuran dalam krim masam dan makan sebelum burung hantu ini terbang!

fruit and vegetable owl


Biarkan kreativiti anda terbang meluas! Anda boleh buat lebih banyak binatang dari buah dan sayur bermusim. Kanak-kanak boleh menjadi pembantu terbaik dan tolong susun buah dan sayur menggunakan imaginasi mereka. Walaubagaimanapun, kami mencadangkan agar anda buat tugasan yang memerlukan pisau, untuk tujuan keselamatan. Binatang-binatang ini membantu aktifkan dan membuat deria rasa anak-anak peka untuk mengenali perisa baru. Mereka boleh mengenali buah dan sayur dengan lebih baik dan ia memberikan mereka suatu cara yang menyeronokkan dan menarik untuk makan dengan lebih sihat. Semoga anda seronok! PS: Jangan ragu-ragu untuk berkongsi dan jangan lupa tag kami di @Babysits di Instagram atau Facebook jika anda membuat binatang-binatang yang comel ini!