Resepi pankek berkhasiat untuk kanak-kanak

Resepi pankek berkhasiat untuk kanak-kanak

Oleh Babysits , 3 min dibaca

Semua orang suka pankek, jadi kami mahu buat resepi pankek yang sedap (dan berkhasiat) untuk anda dan anak-anak. Pankek selalu adalah pilihan yang seronok dan senang untuk dibuat untuk hari yang istimewa (Ataupun pada hari Ahad yang malas), tetapi alangkah bagus kalau kami dapat menikmati pankek tanpa rasa bersalah? Pankek gandum ini bukan saja sedap, tetapi ia juga alternatif yang lebih berkhasiat daripada resepi pankek yang lebih tradisional. Percayalah cakap saya, anak-anak anda tak akan tahu perbezaan pankek ini!

Berseronok dengan aktiviti ini

Resepi pankek berkhasiat ini memang bagus, tetapi ia lebih bagus kalau anda buat reka bentuk binatang comel yang mesti anak anda suka. Kami buat 5 bentuk yang berbeza, tetapi kreativiti tiada had jadi anda boleh biarkan imaginasi anda bebas dengan aktiviti ini. Kanak-kanak selalunya suka menolong di dalam dapur, jadi ini adalah masa yang terbaik untuk pastikan mereka sertai sekali. Kami mencadangkan anda untuk memberi topping pankek yang berkhasiat supaya mereka seronok membuat pankek mereka sendiri. Untuk pankek kami, kami menggunakan pisang, anggur yang dibelah dan strawberi untuk menambahkan pilihan yang menyeronokkan supaya binatang pankek kami nampak macam haiwan sebenar.

Cat shaped pancake for kids

Alternatif yang lebih berkhasiat

Kesihatan dan khasiat adalah keutamaan pertama kami apabila memasak untuk anak-anak. Jadi, untuk resepi ini, kami mahu berfikir di luar kotak dan membuat satu pankek yang berkhasiat dan unik, tanpa hilang rasa sedap pankek yang biasa. Untuk buat ini, kami membuang tepung putih yang diproses dan gunakan tepung gandum. Ada banyak pilihan susu, tetapi kami memilih susu kacang badam tanpa gula dan satu sudu besar madu untuk menambahkan kemanisan.

Fun Pancakes for Kids

Resepi

Masa Persediaan: 10 mins
Masa Memasak: 15 mins
Hidangan: 8 pankek sederhana
Kategori: Sarapan
Kaedah: Dapur
Masakan: Amerika Syarikat

Bahan

  • ½ cawan susu kacang badam (tanpa gula)
  • 1 telur
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 tbsp serbuk penaik
  • 1 tbsp madu
  • Topping kegemaran anda untuk dihidangkan (kami mencadangkan buah seperti pisang dan strawberi yang dihiris)

Kaedah

  1. Dalam mangkuk yang besar, campurkan bahan kering dan ketepikan. Dalam mangkuk yang lain, whisk bahan basah bersama. Campurkan kedua-dua bahan basah dan kering bersama, whisk semua dalam proses.

  2. Tuangkan bahagian adunan pankek pada kuali yang panas dan terbalikkannya apabila pankek berwarna coklat. Jumlah adunan pankek bergantung dengan reka bentuk yang anda mahu buat. Untuk pankek ulat bulu kami, kami menggunakan sedikit sahaja adunan pankek untuk membuat beberapa pankek mini.

  3. Hiaskan pankek anda dengan topping kegemaran anda. Ini adalah bahagian yang menyeronokkan! Kami cadangkan anda untuk meletakkan beberapa pilihan untuk anak-anak anda apabila mereka hiaskan pankek mereka.

Easy Pancakes for Kids


Kami mahu melihat resepi ini versi anda! Cuba buat di rumah dengan anak-anak anda dan tag @babysits di media sosial.