Resipi Puding Chia

Resipi Puding Chia

Oleh Babysits , 2 min dibaca

Susah untuk mencari makanan berkhasiat yang seimbang untuk anak-anak kami. Kami makan menggunakan mata kami, dan ini memang terjadi dengan kanak-kanak. Tiada siapa yang pernah mendengar seorang kanak-kanak berkata ‘brokoli itu nampak sedap’. Maka dengan itu, kami mesti menggunakan imaginasi kita. Biji chia penuh dengan antioksida, dan ia membekalkan fiber, zat besi dan kalsium. Ia juga mengandungi jumlah protein semulajadi yang tinggi, jadi anda berasa kenyang dengan lebih lama. Tetapi bagaimana kita boleh menjadikannya lebih menarik kepada kanak-kanak?

Jawapan kepada soalan ini adalah puding chia. Perkara yang paling ajaib tentang puding chia adalah kemudahannya, sifat serba boleh dan harga yang murah. Sama ada anda memilih untuk menyediakannya untuk sarapan, makan tengahari atau pencuci mulut, ia akan kekal segar selama lima hari. Ia serba boleh kerana anda boleh memilih bahan yang berbeza bergantung kepada deria rasa anak anda. Bonus tambahan adalah harga berpatutan, kerana biji chia tidak begitu mahal. Jadi, anda boleh mencipta makanan budget rendah untuk sekeluarga.

Chia pudding for kids

Anda mahu mencubanya sekarang?

Ini adalah resipinya:

  • Tambah sebahagian susu kepada separuh bahagian biji;
  • Letak dalam peti ais untuk sekurang-kurangnya setengah jam;
  • Tambah dengan bahan pilihan anda.

Ini adalah beberapa kombinasi kegemaran kami:

Chocolate chia pudding
- Susu soya coklat - Biji chia - Pisang - Nutmeg

chia pudding
- Serbuk Matcha - Susu almond - Biji Chia - Kacang Cashews - Raspberi - Kiwi - Madu

Chia pudding
- Susu kelapa - Biji Chia - Strawberi - Mentega Almond - Kepingan kelapa - Buah Naga

Ia sangat senang untuk dibuat, dan anak-anak anda akan suka rasa yang manis dan tekstur yang lembut. Seluruh keluarga boleh menikmati snek ini bersama, tanpa lebihan gula. Mungkin susah untuk memujuk anak-anak anda untuk makan makanan berkhasiat, tetapi dengan resipi sihat yang betul, peluangnya lebih besar.