Membantu dengan kerja sekolah

Membantu dengan kerja sekolah

Oleh Babysits
3 min dibaca

Membantu kanak-kanak dengan kerja sekolah adalah sesuatu yang perlu dihadapi oleh setiap ibu bapa. Tetapi ini bukan hanya relevan untuk ibu bapa, pengasuh juga mungkin perlu membantu menolong kanak-kanak dengan kerja sekolah mereka juga. Walaubagaimanapun, cara apa yang boleh digunakan oleh ibu bapa dan pengasuh untuk membantu kanak-kanak dengan kerja sekolah mereka dan bagaimana mereka boleh melakukannya dengan cara yang terbaik? Ini adalah beberapa tips praktikal untuk membantu kanak-kanak dengan kerja rumah:

Pilih tempat yang tenang dan senyap

Tempat yang paling biasa untuk membuat kerja sekolah dalam rumah adalah di dapur, di bilik tidur, atau di ruang tamu. Walaubagaimanapun, ia penting untuk mengelakkan gangguan seperti televisyen, telefon mobil, tablet, dan banyak lagi. Dalam persekitaran yang lebih teratur, ia memang lebih mudah untuk kanak-kanak menumpukan perhatian, sama juga dengan ibu bapa atau pengasuh.

Tentukan masa yang khusus

Tentukan masa yang khusus untuk membuat kerja sekolah! Ini akan membantu kanak-kanak tersebut mengaturkan hari mereka dengan lebih baik dan menjadi lebih cekap dalam menghabiskan semua kerja sekolah mereka dalam masa yang ditetapkan. Selepas itu, ibu bapa atau pengasuh akan mempunyai lebih banyak masa untuk bermain dengan kanak-kanak tersebut. Ingatlah untuk meluangkan masa untuk bermain selepas kanak-kanak sudah bekerja keras dalam menyiapkan kerja rumah mereka.

Berehat sekejap

Berehat sekejap membenarkan kanak-kanak untuk lebih memahami maklumat dan belajar dengan lebih baik, dan juga membenarkan otak mereka berehat. Sila ambil waktu rehat selama 10 sehingga 15 minit di antara menukar subjek, dan waktu rehat 1 hingga 2 minit di antara latihan untuk subjek yang sama (pertimbangkan tahap kesukaran mereka).

Jangan marah kanak-kanak tersebut jika mereka membuat kesilapan

Tolong ingat, anda berada di situ untuk membantu kanak-kanak tersebut, bukan untuk kritik mereka. Jika dia mengalami masalah dengan sesebuah latihan, jelaskan kepada mereka dengan tenang, walaupun ia berulang kali, menggunakan perkataan yang mudah dan contoh yang praktikal (sebagai contoh anda boleh menjelaskan masalah matematik kepada mereka menggunakan buah atau objek.) Ini akan membantu mereka memahami konsep dan belajar dengan lebih baik!

Padankan kepada rentak kanak-kanak

Sila ingat, bahawa setiap kanak-kanak mempunyai cara dan rentak tersendiri semasa belajar. Apa yang paling penting adalah interaksi dan tumpuan. Tak mengapa jika suatu latihan mengambil masa selama setengah jam, satu jam, atau seluruh tengah hari jika pada akhirnya, kanak-kanak tersebut memahami kerja sekolah mereka.

Bagi kanak-kanak hadiah ganjaran

Selepas mereka habis buat kerja sekolah mereka, bagi hadiah sebagai ganjaran kepada mereka kerana mereka berjaya menghabiskan kerja sekolah dan puji mereka jika mereka buat kerja yang bagus! Ini akan membantu memberikan mereka motivasi dan melahirkan perasaan semangat dalam usaha mereka sendiri.

Membuat kerja sekolah bukan aktiviti yang seronok untuk kanak-kanak, tetapi jika mereka berada di dalam persekitaran pembelajaran yang betul dan menerima motivasi yang betul, mereka boleh belajar dengan banyak dan ia adalah peluang yang bagus untuk berkongsi ilmu.