Kraf DIY Bumi dan Perubahan Iklim

Kraf DIY Bumi dan Perubahan Iklim

Oleh Babysits
5 min dibaca

Mencari aktiviti menyeronokkan untuk kanak-kanak di samping mengembangkan minda ekologi dan cinta terhadap bumi kita?Kami mempunyai kraf DIY untuk anda! Anda boleh mencipta kraf Bumi ini dengan mengikut langkah-langkah mudah di bawah.

Hi! Saya Bumi.
Saya suka menjaga lautan, tumbuhan, haiwan dan manusia. Tetapi hobi kegemaran saya adalah mengajar kanak-kanak di seluruh dunia.
Sayangnya, saya tidak lagi sihat sejak kebelakangan ini. Perubahan iklim, penebangan hutan, gas rumah hijau... Saya pernah menjadi planet paling hebat di galaksi, penuh tenaga, tetapi tidak lagi.
Bolehkah anda membantu saya?

Ingin memberi inspirasi kepada anak-anak untuk membantu Bumi? Klik di sini untuk membaca surat daripada Bumi! Wahai kanak-kanak, Saya ingin mengenalkan diri saya. Saya adalah Pn. Bumi. Saya tinggal bersama-sama dengan planet dan bintang di suatu tempat yang sunyi di alam semesta, tetapi hidup saya tidak bosan! Sebaliknya, saya adalah salah satu planet yang berkerja keras di galaksi kerana saya penuh dengan kehidupan. Anda sudahpun mengenali kawan baik saya, mereka adalah Matahari dan Bulan. Kawan baik saya, Matahari, bekerja setiap hari supaya saya boleh mendapat cahaya dan haba, tanpanya, hidup saya akan menjadi gelap dan sedih. Kawan saya, Bulan, pula selalunya menemani saya apabila Matahari pergi. Bulan pula menjaga saya sepanjang malam; dia penuh dengan misteri. Bulan membolehkan kita bermimpi mimpi yang indah semasa kita tidur dan juga bertanggungjawab untuk menjadikan mimpi kita suatu realiti jika kita sentiasa berbuat baik. Saya pula bekerja siang dan malam tanpa rehat! Saya mempunyai banyak kehidupan yang perlu saya jaga, dari binatang terkecil ke terbesar. Saya juga menjaga sungai dan lautan, pokok dan bunga-bungaan. Tetapi saya paling gemar untuk menjaga kanak-kanak yang tinggal di benua saya. Jika anda terfikir mengapa, jawapannya jelas kerana ia sangat menyeronokkan. Kanak-kanak adalah benda hidup kegemaran saya kerana mereka kreatif seperti alam semesta dan mereka penuh dengan energy seperti saya. Kanak-kanak adalah spesies yang paling ingin tahu dan saya mempunyai ilmu yang tidak terkata, jadi, hobi saya adalah mengajar kanak-kanak. Selain dari hobi, saya junga mempunyai banyak tanggunggjawab. Menjaga setiap kehidupan yang tinggal pada muka saya bukanlah mudah dan ia memerlukan banyak disiplin dan komitmen. Baru-baru ini, saya berasa lemah dan ia agak merisaukan. Alam semesta, planet dan manusia sudah sedar bahawa saya tidak lagi mempunyai tenaga dan kesihatan saya semakin teruk. Tanggapan mereka betul, manusia yang menduduki saya tidak sedar akan perbuatan mereka. Mereka menebang pokok-pokok, mengisi lautan dengan plastik dan menzalimi haiwan. Itu sebabnya saya perlu berkomunikasi dengan anda kerana anda adalah generasi yang akan datang dan saya tahu anda akan menjaga saya kerana saya akan mengajar anda bagaimana untuk menjaga saya dan saya akan sentiasa berkongsi kesemua rahsia saya.

Projek kraf DIY ini sesuai untuk semua kanak-kanak tanpa had umur dan sesuatu yang menyeronokkan dan cara yang unik untuk menghias bilik mereka. Ia juga projek yang sesuai untuk dibuat semasa mengasuh!

Untuk mencipta kraf projek ini, anda memerlukan :

  • Cetak kedua-dua PDF tentang bumi yang sedih dan gembira (cetak pdfs di sini)
  • Gunting
  • Gam
  • Plaster
  • Pen marker berwarna
  • Tali
  • Kertas untuk dipotong untuk membuat kaki dan tangan

Langkah 1
Gunakan gunting untuk memotong kedua-dua bumi. Pastikan kanak-kanak ditemani orang dewasa semasa membuat langkah ini. Selepas, itu, guntingkan termometer dan hati.

Mother Earth DIY

Langkah 2
Sekarang, masa untuk mewarna kedua-dua bumi tersebut! Kami menggunakan warna biru muda dan hijau untuk muka bumi yang gembira dan sihat. Untuk muka bumi yang sedih dan sakit, kami menggunakan warna-warna yang yang tidak terang atau cerah.
Untuk termometer, kami menggunakan warna merah untuk menunjukkan perubahan iklim. Kemudian, warnakan hati tersebut dengan mana-mana warna kegemaran anda. Siap!

Mother Earth DIY

Langkah 3
Sekarang, masa untuk menyediakan tangan dan kaki untuk bumi. Kami menggunakan kertas berwarna biru dan hijau, tetapi anda boleh menggunakan warna kegemaran adna. Jika anda tidak mempunyai kertas berwarna, anda boleh menggunakan pen marker untuk mewarna kaki dan tangan tersebut. Untuk menghasilkan kaki dan tangan, potongkan 4 jaluran kertas, sekurang-kurangnya 15 cm.

Setelah anda memetong 4 jaluran tersebut, anda perlu melipat kertas tersebut, ke depan dan belakang untuk menghasilkan kesan akordion.

Mother Earth DIY

Langkah 4
Gamkan kaki dan tangan ke muka Bumi. Kemudian, gamkan tali ke Bumi untuk menggantungkannya. Selepas itu, anda boleh melekatkan hati ke muka bumi yang gembira dan termometer ke muka Bumi yang sedih. Akhir sekali anda boleh meletakkan plaster pada muka Bumi yang sakit untuk menunjukkan bahawa Bumi sedang semakin sembuh.

Mother Earth DIY

Kami berharap bahawa anda sukakan DIY Bumi kami. Jika anda telah menghasilkan DIY ini, kami ingin melihatnya!

Kongsikan karya anda dengan kami di Facebook dan Instagram at @babysits.

Sertai Komuniti Pengasuh!

Daftar secara percuma