Scam dan Penipuan

Scam dan Penipuan

Penipuan identiti berlaku apabila seseorang menggunakan data peribadi anda secara tidak sah. Babysits tidak pernah meminta data peribadi anda. Sekiranya pengguna asing meminta data peribadi anda, sila laporkan kepada kami segera kerana ini mungkin adalah percubaan penipuan.

Bagaimana anda boleh mencegah penipuan sebagai seorang pengguna?

  1. Jangan berikan maklumat mengenai diri anda kepada pengguna lain yang tak dikenali atau boleh dipercayai. Berhati-hati dengan maklumat peribadi seperti butiran pasport, alamat e-mel, nombor telefon, resume, dan yang lain.
  2. Jika anda didekati oleh sebuah organisasi, anda harus mengetahui lebih lanjut mengenai organisasi tersebut terlebih dahulu. Jika anda tidak dapat mencari maklumat tentang organisasi tersebut, maka anda harus berhati-hati dengan potensi penipuan ini.
  3. Jangan sekali-kali memindahkan wang kepada seseorang yang tidak pernah anda jumpa dan tidak pernah menerima wang dari seseorang sebelum pekerjaan penjagaan telah dilakukan. Dalam kes ini, ia hampir selalu menjadi persoalan penipuan.
  4. Berhati-hati dengan cerita-cerita yang sedih. Ini boleh, sebagai contoh, cerita tentang seorang rakan yang meninggal dunia. Selalunya penipu boleh menggunakan jenis cerita ini untuk cuba bermain dengan emosi anda dan meyakinkan anda untuk memindahkan wang.
  5. Sentiasa berjumpa sebelum membuat tempahan pertama. Pastikan perjumpaan pengenalan berada di tempat awam. Sekiranya anda tidak mempercayai keadaan, anda boleh pergi dengan mudah.
  6. Sentiasa mencurigakan apabila pengguna memanggil secara tanpa nama atau dengan nombor telefon asing. Kebanyakan pengguna mempunyai nombor telefon tempatan.
  7. Jangan pindahkan wang melalui aplikasi pembayaran yang tidak dikenali. Penipu sering menggunakan aplikasi pembayaran palsu yang membawa kepada halaman palsu untuk mengetahui butiran bank mangsa.
  8. Tidak pernah menerima pekerjaan daripada orang yang tidak pernah anda jumpai. Keluarga sebenar ingin bertemu dengan anda terlebih dahulu dan wawancara secara peribadi sebelum mereka menyewa awak.
  9. Jangan sekali-kali membayar cek latar belakang dan jangan gunakan perkhidmatan semakan latar belakang yang anda tidak tahu. Penipu boleh berada di belakang perkhidmatan ini sendiri dan mencuri wang anda atau, kes terburuk, mencuri maklumat peribadi anda.
  10. Percaya naluri anda. Jika sesuatu yang kelihatan terlalu baik untuk menjadi kenyataan, itu adalah. Sekiranya anda masih keraguan tentang kesahihan orang itu, jangan ragu untuk menghubungi kami. Kami dengan senang hati akan melihat profil pengguna untuk anda dan memberi anda nasihat.

Adakah anda rasa anda telah menjadi mangsa penipuan?

Jika anda rasa anda adalah mangsa penipuan, laporkan kepada kami dengan segera supaya kami boleh menyekat akaun individu berkenaan untuk menghalang aktiviti penipuan yang lain.

Buat laporan polis. Kami menasihatkan anda untuk sentiasa buat laporan dengan polis apabila anda mengesyaki anda adalah mangsa penipuan identiti.

Khidmat Pelanggan