Ibu bapa Bantu Ibu Bapa

Ibu bapa Bantu Ibu Bapa

Oleh Babysits , 3 min dibaca

Adakah anda bersusah payah mencari penjagaan untuk anak anda? Adakah anda tidak berpuas hati dengan kualiti calon yang anda jumpa atau anda tidak jumpa pusat penjagaan kanak-kanak dengan harga yang berpatutan? Nasib baik, Babysits mampu membantu anda mencari penjagaan kanak-kanak yang bagus dan berpatutan untuk keluarga anda. Anda mungkin sudah tahu tentang pilihan penjaga kanak-kanak yang lebih biasa seperti pengasuh, nanny atau penjaga kanak-kanak. Tetapi, adakah anda tahu bahawa ibu bapa sendiri juga boleh menjadi pilihan?

Di antara semua pilihan penjaga kanak-kanak yang diberikan, Babysits menyediakan perkhidmatan ibu bapa-bantu-ibu bapa! Ini merujuk kepada ibu bapa mengasuh atau menjaga anak masing-masing. Dalam kes ini, ibu bapa boleh berunding sesama sendiri untuk berkongsi tugas penjagaan anak untuk anak masing-masing. Contohnya adalah: seorang ibu bapa menjemput kedua-dua anak kepada ibu bapa tersebut untuk pergi ke sekolah dan seorang lagi ibu bapa mengambil mereka dari sekolah atau ibu bapa mengambil hari cuti bekerja yang berbeza sepanjang minggu dan bergilir-gilir untuk tentukan siapa menjaga anak-anak mereka pada waktu pagi. Ia adalah perkhidmatan penjagaan kanak-kanak alternatif yang mungkin berguna kepada keluarga anda. Walaubagaimanapun, apakah kelebihan dan kekurangan perkhidmatan ibu bapa-bantu-ibu bapa berbanding dengan jenis penjagaan kanak-kanak yang lain?

Kelebihan

  • Kebaikan yang terbesar ibu bapa-bantu-ibu bapa adalah penjimatan kos. Bergantung kepada kekerapan setiap ibu bapa yang boleh menjaga anak masing-masing dan bagaimana tugas penjagaan kanak-kanak diagihkan, mungkin kos penjagaan kanak-kanak boleh dikurangkan secara drastik atau dihapuskan terus (jika tugas penjagaan kanak-kanak dikongsi bersama secara adil).

  • Melalui perkhidmatan ini, kanak-kanak juga dapat peluang untuk bergaul dengan kanak-kanak lain (seperti di taska). Ia sesuatu yang positif untuk mereka bersosial dan mereka juga boleh buat kawan baru dan teman bermain baru!

  • Jika anda jumpa keluarga yang ada anak yang sepadan dengan kriteria dan keperluan anda, ia lebih mudah untuk menolong satu sama lain. Sebagai contoh, jika kedua-dua anak pergi ke sekolah yang sama, seorang ibu bapa boleh membawa mereka ke sekolah dan ibu bapa yang lain boleh menjemput mereka dari sekolah.

Anda mampu mewujudkan hubungan yang penuh empati kerana anda berdua mencari orang yang sama dan keperluan anda berdua sama.

Kekurangan

  • Kurang fleksibiliti: penyelesaian ini hanya boleh berlaku jika kriteria sepadan antara satu sama lain. Ia lebih susah untuk menghubungi ibu bapa pada minit terakhir kerana mereka mungkin ada tanggungjawab alternatif seperti kerja, sebagai contoh. Dalam kes ini, seorang pengasuh atau nanny lebih berguna dan lebih tersedia untuk keperluan anda.

  • Ibu bapa mungkin sangat sibuk, (dengan tugasan lain seperti mesyuarat, kerja rumah, beli barangan dapur, dll.) jadi mungkin ibu bapa tersebut tidak mampu menghabiskan masa dengan anak anda, membuat barangan DIY atau bermain di luar taman. Terdapat lebih banyak peluang untuk anak anda bermain dengan anak mereka tetapi ada kemungkinan juga mereka tidak akan bergaul dengan baik sesama sendiri.

Kesimpulannya, jika anda mencari penyelesaian alternatif dan mungkin mahu menjimatkan kos untuk penjagaan kanak-kanak, anda mungkin mahu menggunakan ciri-ciri ibu bapa-bantu-ibu bapa untuk menghubungi ibu bapa lain tentang berkongsi tugas penjagaan anak.

Sebaliknya, anda masih boleh bergantung kepada jenis penjagaan kanak-kanak yang lain. Sebagai contoh, pengasuh mungkin lebih fleksibel, tetapi secara umum, penjaga kanak-kanak atau nanny mempunyai pengalaman yang lebih disahkan. Di sini anda boleh jumpa pelbagai jenis penjagaan kanak-kanak:

Berdasarkan keadaan anda, anda perlu memilih jenis penjagaan kanak-kanak yang betul dan orang yang paling sesuai dan sepadan dengan keperluan keluarga dan anak anda.

Mula cari sekarang di Babysits untuk ibu bapa-bantu-ibu bapa, pengasuh, nanny atau penjaga kanak-kanak yang berdekatan dengan anda!