Cara membuat video profil

Cara membuat video profil

Oleh Babysits , 4 min dibaca

Adakah anda tahu bahawa anda juga boleh muat naik video profil anda disamping gambar profil anda di platform Babysits? Ciri-ciri ini membantu anda meningkatkan penglihatan anda, sementara memberikan anda peluang mencari kerja sebagai seorang pengasuh atau mencari seorang pengasuh yang sesuai untuk anak anda. Penting untuk anda gunakan ciri-ciri ini. Inilah sebabnya kami mahu memberikan anda beberapa tips yang berguna untuk membuat video profil yang terbaik dan meningkatkan peluang anda untuk dipilih!

Ia lebih biasa untuk orang muat naik gambar profil mereka, tetapi, dengan muat naik video profil, anda boleh menambah nilai yang tinggi kepada profil anda. Pengasuh selalunya lebih cenderung untuk muat naik video, tetapi ia juga perkara yang berguna untuk ibu bapa. Secara amnya, ia lebih bagus kalau anda boleh buat diri anda lebih dikenali, memberitahu pengguna lain siapa diri anda dan kenapa dia patut memilih anda.

Sila ingat bahawa anda hanya boleh muat naik video profil melalui aplikasi dan bukan laman web Untuk muat turun aplikasi kami, klik di bawah.

Bagaimana anda boleh buat video profil anda untuk menjadi yang terbaik? Ikut tips kami supaya anda tak buat salah dan tingkatkan peluang anda mendapatkan kerja atau mencari pengasuh:

Pilih latar belakang yang sesuai

Pertama sekali, anda perlu rekod video di tempat yang cerah. Sama dengan gambar profil, lebih baik untuk elakkan dari latar belakang gelap sebab cahaya yang bagus lebih baik untuk tunjukkan muka anda dengan jelas. Lebih bagus lagi kalau anda guna lampu depan kerana ia kurangkan bayangan. Ia juga penting untuk memilih latar belakang yang sesuai berkenaan dengan bunyi. Jangan pergi ke tempat di mana ada musik, tv, atau kanak-kanak bermain di belakang. Tak ada apa yang lebih teruk dari video yang susah untuk dengar, bukan?

Pakai pakaian yang sopan dan pastikan anda nampak natural

Ia adalah idea yang bagus untuk memakai pakaian yang sopan untuk merakam video, fikirkan dengan teliti apa yang anda akan pakai untuk temubual kerja. Ia penting untuk mempertimbangkan bahawa kalau anda seorang pengasuh, anda akan bekerja dengan keluarga, jadi anda perlu nampak dihormati. Jangan pakai baju yang mengandungi perkataan atau lukisan yang kesat padanya. Jangan menggunakan filter pada muka atau suara anda. Menunjukkan versi anda yang tak benar melemahkan kredibiliti anda.

Gunakan semua masa yang diberi

Video ini berlangsung selama 40 saat, kalau awak fikir tentangnya, ia bukan lama sangat. Kami menasihatkan anda untuk menggunakan masa yang sekejap ini untuk memperkenalkan diri anda dan serlahkan sebab-sebab utama kenapa anda patut dipilih sebagai calon yang berpotensi. Apabila merakam video anda, ia penting untuk anda tunjukkan muka anda dengan jelas dengan tiada gangguan dibelakang anda. Jangan libatkan kawan, keluarga ataupun haiwan peliharaan dalam video kerana ia boleh nampak tidak professional. Terakhir sekali, jangan lupa senyum, it akan memberikan anda markah yang lebih, terutama sekali apabila anda seorang pengasuh. Sebuah keluarga lebih cenderung untuk memilih seseorang yang nampak yakin dan mesra.

Pilih perkataan yang betul

Apa yang anda harus cakap dalam masa 40 saat? Selain dari memberitahu nama dan umur anda, anda harus mendapatkan perhatian mereka. Anda boleh, sebagai contoh berikan jawapan kepada soalan ini dan gunakan jawapan di dalam video profil anda:

Pengasuh: Kenapa anda suka bekerja dengan kanak-kanak ? Apakah kemahiran lembut terbaik anda? Kenapa mereka patut memilih anda?

Ibu bapa: Kenapa anda mencari pengasuh? Apakah tugas utama yang anda perlukan? Kenapa mereka patut hubungi anda?

Jangan lupa cakap “Terima kasih” dan senyum! Lebih bagus kalau anda tak mengulangi perkataan yang sama seperti deskripsi profil anda, tetapi gunakan video untuk mengekspresikan personaliti anda. Secara am, cuba nampak positif dan jangan gunakan ayat seperti “saya perlu mencari kerja secepat mungkin”.

Semasa anda bercakap, tumpukan perhatian kepada kekuatan suara anda; penting untuk anda tidak menjerit, tetapi ia juga penting untuk tidak bercakap secara perlahan sangat kerana mungkin anda tidak akan didengari. Terakhir sekali, cuba jangan bercakap terlalu laju atau terlalu perlahan.


Anda boleh berlatih terlebih dahulu sebelum anda muat naik versi terakhir video profil anda. Anda juga boleh lihat video ini untuk membantu anda merakam video anda:

Apa yang anda tunggu lagi? Daftar sekarang dan cari pengasuh yang paling sesuai atau kerja sebagai pengasuh terima kasih kepada video profil anda!